Десет критерия, по които да се класифицират болниците като приоритетни,

...
Десет критерия, по които да се класифицират болниците като приоритетни,
Коментари Харесай

Десет критерия що е „приоритетна болница“ определя МЗ

Десет критерия, по които да се класифицират лечебните заведения като предпочитани, с цел да получат в допълнение финансиране, предлага Министерството на здравеопазването.

Критериите са написани с оферти за допълнение на Наредбата за достъпа до здравна помощ, оповестени на уеб страницата на ведомството за публично разискване.

Сред тях са съответното лечебно заведение да е многопрофилна болница за интензивно лекуване, да има структури в най-малко три от четирите посоки – лечебни, хирургични, АГ и педиатрични, като най-малко 80% от тях са с второ или трето равнище на подготвеност, както и да има контракт с НЗОК за действия, изпълнявани в тези структури.

Приоритетните лечебни заведения също по този начин би трябвало да имат настоящо незабавно поделение, структури, които са единствени за съответния регион на обмисляне или пък действия, за които са единствен реализатор на тази територия. Те би трябвало да имат още конструкция по правосъдна медицина и деонтология, по трансфузионна хематология, по инфекциозни заболявания, както и конструкция за дълготрайна грижа и ТЕЛК.

Ако обещано лечебно заведение няма кръвен център и инфекциозно, нито пък конструкция за дълготрайна грижа и ТЕЛК, с цел да бъде предпочитано, то би трябвало вместо това да има експертен център за рядко заболяване, както и конструкция за трансплантация, гласят критериите.

Сред тях е още условието болничното заведение да има най-малко 10% свободни незабавни кревати 24 часа в денонощието във всяка своя конструкция като се изключи онкозвената.

Очакваният резултат от финансирането на предпочитани лечебни заведения ще бъде обезпечаване на по-добър достъп на популацията до сложно болнично здравно обслужване, в това число на тежки и усложнени случаи, споделя министърът в отчета си.

С всички критерии, заложени в проектонаредбата, можете да се запознаете, а с отчета на министъра –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР