Десет хиляди срещи, 16 хил. книги с оплаквания, стотици хиляди

...
Десет хиляди срещи, 16 хил. книги с оплаквания, стотици хиляди
Коментари Харесай

Франция чака равносметката от "големия национален дебат" на Макрон

Десет хиляди срещи, 16 хиляди книги с недоволства, стотици хиляди оферти: френското държавно управление прави през днешния ден резюме на " огромния народен спор ", подет като опит за потушаване на гнева на " жълтите жилетки ", преди деликатния избор на съответни ограничения.

Министър-председателят Едуар Филип провежда през днешния ден тричасово съвещание с присъединяване на 500 души: близо половината кабинет, петимата " гаранти " на независимостта на дебата, елементарни жители, представители на разнообразни организации, кметове... както и стотина шефове от администрацията, " тъй като на тях ще бъде предоставено да изпълнят решенията, взети след огромния спор ", сподели консултант на изпълнителната власт.

Равносметката ще се направи въз основа на обобщение от към 1500 страници, които обобщават жалбите на французите, събрани през последните повече от два месеца.

" Големият народен спор " бе стартират от президента Еманюел Макрон за споразумяване на най-тежката рецесия от идването му на власт през 2017 година, тази с " жълтите жилетки " - французите, които стачкуват от близо пет месеца против данъчната и обществената политика на президента. Мобилизацията значително загуби мощ. Демонстрантите в цяла Франция бяха едвам към 22 хиляди предходната събота, съгласно данни на министерството на вътрешните работи, оспорени от " жълтите жилетки ". За съпоставяне, на 17 ноември, първата събота на митинги, броят им бе 282 хиляди Протестното придвижване все пак продължава, а доста " жилетки " считат дебата за измама, целяща да потуши митинга.

Но представителят на държавното управление Сибет Ндиайе даде обещание през вчерашния ден, че след огромния спор " нищо няма да бъде както преди ". " Хората имат потребност да бъдат доста по-съпричастни с решенията. Има и възприятие за неправда що се отнася до фискалните въпроси и би трябвало да се реагира ", съобщи тя.

 Франция чака равносметката от
© Reuters

Засега са известни единствено отговорите на няколко въпроса, качени на уеб страницата на " Големия народен спор ". Хората гласоподаваха всеобщо с " да ", да вземем за пример, за включване на празните бюлетини при изчисляването на изборните резултати (82 процента), или за разширение на референдума по споделена самодейност (66 процента), съгласно данни, с които разполага Агенция Франс Прес. Утре и в сряда два дебата без гласоподаване ще бъдат проведени в Народното събрание в наличието на Филип.

" Ще кажем кои от направените оферти са допустими съгласно нас. И какво считаме, че би трябвало да създадем ", преди Макрон да разгласи " главните неща, които държавното управление ще направи по-нататък, с цел да отговори на упованията на французите ", заключи Филип в петък.

Президентството удостовери, че президентът ще разгласи първите ограничения в средата на април, евентуално преди Великден. След това, съгласно хора от обкръжението му, той може да взима лека-полека решения до лятото, в това число след европейските избори на 26 май.

Той би трябвало да се оправи със скептицизма в публичното мнение: съгласно социологическо изследване на института " Елабе ", оповестено в четвъртък, 68 на 100 от французите считат, че изразените гледни точки няма да бъдат взети под внимание, а 79 на 100 са на мнение, че огромният спор няма да уреди сегашната политическа рецесия.

Дебатът разреши на Макрон да си поеме въздух, без обаче да потуши протеста на " жълтите жилетки " и в този момент на президента следва рискова задача. " Французите съумяха да кажат всичко. Президентът няма да може да направи всичко ", обобщава в. " Фигаро ". Според десния ежедневник Макрон има в този момент " задължението да изобретява и да изненадва ".

Президентът наскоро предизвести, че не може да даде " 66 милиона отговора ", колкото е популацията на Франция и акцентира характерността на настояванията на обособените жители, постоянно спорни и сложни за синтезиране. " Изходът от огромния спор наподобява на задача невъзможна ", написа в умозаключение " Фигаро ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР