Десет хиляди души са преминали през танцовото училищеДесет хиляди души

...
Десет хиляди души са преминали през танцовото училищеДесет хиляди души
Коментари Харесай

Танцовата школа „The Center” отбеляза 20-годишнината си с уникален спектакъл

Десет хиляди души са минали през танцовото учебно заведение

Десет хиляди души са минали през учебното заведение за танци „ The Center ” за 20-те години на неговото битие, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция създателят и основен хореограф Георги Енчев.

Всичко почнало като хип-хоп клуб с няколко ентуасиасти, а в този момент в петте града, където има зали, заниманията посещават към петстотин индивида. Възрастовият диапазон е доста необятен, най-малките са на четири години, а огромните са зрели хора, които желаят да танцуват. Според ръководителя обаче все по-трудно се намират съществени деца, които задържат по-дълго вниманието си в това, което вършат. „ Модерната просвета, с която се занимаваме, е доста динамична, такива са и децата, които се интересуват и с цел да сме търсени и забавни, би трябвало оптимално бързо и вярно да се приспособяваме. Не си разрешаваме да вършим по-елементарен модела, по който работим, само че променяме нашия метод към тях. Аз работя с всички 14 хореографи на учебното заведение, усъвършенствайки техните педагогичен умения “, означи Енчев.

Той показа още, че градската просвета, с която и те се занимават, идва най-много от Щатите, само че в развитите европейски страни също доста хора търсят метод да се показват посредством танците. Силни са и азиатците, които постоянно вършат изненади на международни надпревари и състезания. „ Ние гледаме несъмнено постановки на наши сътрудници от други страни, само че не това дефинира какво вършим. Предизвикваме се всеки ден да сътворяваме и да творим още повече “, сподели той и акцентира, че доста значима част е музиката, която също е доста разнообразна и не се лимитира единствено с хип-хоп, а включва и фънк, джаз и други стилове.

По случай своята 20-годишнина учебното заведение по танци предложи на публиката спектакъл, наименуван “Twenter ”, с присъединяване на всички петнадесет хореографи и 100 танцьори от петте града Варна, София, Велико Търново, Пловдив и Русе. Те са репетирали по унифицирана формула, направена от Енчев, с цел да може по-късно всички дружно да сглобят цялата продукция. Избрани са на кастинг, на който са се явили 320 от младежите, а хореографът е решил кои са най-подготвените. Спектакълът е подготвян към година, като в основата е работата с композитора Валери Ценков, написал музика особено за шоуто, показа Енчев, който е режисьор.

„ Много тежък и дълъг развой поради концепцията. Ние не искахме да покажем най-хубавите си танци, а да разкажем историята си посредством една метафора - на 20-годишното тяло, състоящо се от пет системи. Най-важното е какво се случва оттук насетне с него, къде го пращаме. Искахме да внушим, че на 20 се усещаме към този момент приключени като форма и готовност и за нас светът е безконечен, ние сме изцяло свободни даже и от себе си “, разказа хореографът замисъла си.

Представлението се състои от две елементи, като в първата се сглобява тялото от пет системи, а във втората на екраните участват всички хореографи, които споделят какво влагат в работата си. „ След като сме построили нашето 20-годишно тяло, ние го изпращаме в танцьорския космос, където то първо попада измежду планетите на всеки от хореографите ни, които построяват нашата вселена. После отива и измежду звездите. Ние сме работили с десетки звезди от българската сцена, нямаше място за всички, по тази причина избрахме двама от любимците ни - Михаела Филева и Ендо. След това тялото стига до центъра на галактиката, където съм аз, като създател на “The Center ”, описа пред Българска телеграфна агенция Георги Енчев.

Създателите на „ Twenter ” доста желаят да го покажат и в други градове, само че мащабът изисква съответната сцена. Шоуто във Варна бе на 4 октомври, когато е рожденият ден на учебното заведение, а в този момент ще се търсят хора, подготвени да застанат зад концепцията ни, споделя хореографът, който смята, че спектакълът няма аналог в България с музиката, изпълнена онлайн, образната среда, костюмите и грима.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР