Десет години след формалното начало на глобалната финансова криза, която

...
Десет години след формалното начало на глобалната финансова криза, която
Коментари Харесай

Експерти и финансисти се опасяват от нова криза

Десет години след формалното начало на световната финансова рецесия, която засегна целия свят, предизвестията за нов подобен прелом звучат още по-тревожно, разяснява английският в. „ Индипендънт “, който предвижда нов трус на хоризонта.

Изтъкнати икономисти показват към Китай – втората по-големина стопанска система, която може да се окаже източник на евентуални проблеми. Не на последно място специалистите се притесняват и от комерсиалния протекционизъм на US президента Доналд Тръмп. В кратковременен проект той може да реализира концепцията си „ да направи Америка велика още веднъж “, само че в дълготраен за това ще платят американските жители.

Според финансисти вероятен сюжет е и рецесия в еврозоната, в която италианските банки и гръцката страна от дълго време са слаби звена. Спад на немския експорт и крах на препоръчаните от Еманюел Макрон промени във Франция може да доведат до трайна застоялост в Европейски Съюз. Особено в случай че немският поданик не може или не желае да поеме сметката на всички.

Само преди дни шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард упрекна за колапса на US банката Lehman Brothers мъжката доминация в промишлеността и настоя за промени, които да предотвратят повтаряне на финансова рецесия. Изследване на МВФ посочило, че повече дами в бордовете на банки и организации за финансов контрол се асоциира с по-голяма непоклатимост.

От нова рецесия се притеснява и предшественикът на Лагард на поста – Доминик Строс-Кан. Светът е надалеч по-неподготвен да се оправи с огромна финансова рецесия през днешния ден, в сравнение с бе преди десетилетие, счита той.

Тази седмица и Гордън Браун, министър председател на Англия по време на финансовата злополука през 2008 година, предизвести, че след десетилетие на застоялост световната стопанска система се движи към десетилетие на накърнимост. „ Движим се като сомнамбули към бъдеще рецесия. Трябва да се събудим, само че живеем в свят без водачи “, акцентира той.

 16-100

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР