Десет години Сентилион“ дефинира стандартите си на производството в Чиста

...
Десет години Сентилион“ дефинира стандартите си на производството в Чиста
Коментари Харесай

Бизнес без замърсяване

Десет години „ Сентилион “ дефинира стандартите си на производството в Чиста стая

Малко хора отвън работещите в тази сфера са чували за понятието „ Чиста стая “. Асоциациите, които то провокира, носят единствено бегла визия за задачата и предназначението на Чистата стая. Много повече хора обаче, изключително тези с проблеми в слуха, са чували за компанията „ Сентилион “. Вече съвсем 25 години тя основава артикули на международно равнище и поддържа сертифицирана система за ръководство на качеството, отговаряща по едно и също време на условията на стандартите ISO 13485:2016, ISO 9001:2015 и ISO 14001:2015.

Нова среда

Модерната Чиста стая е откритие на американския физик Уилис Уитфийлд, който през 1960 година основава първичните проекти за сходно помещение. Преди неговия план ранните прототипи на Чисти стаи постоянно имат проблеми с дребните частици и непредсказуемите въздушни течения. Чистата стая е нужда в производството на полупроводници, акумулаторни акумулатори, в естествените науки и всяка друга област, която е мощно сензитивна към замърсяването на околната среда.

Чистите стаи могат да варират от доста дребни до доста огромни. От една страна, лаборатория за един консуматор може да бъде построена съгласно стандартите за Чиста стая в границите на няколко квадратни метра, а въпреки това, цели индустриални уреди могат да се съдържат в Чиста стая с фабрични подове, покриващи хиляди квадратни метри. Освен огромните и дребните има и модулни Чисти стаи. Те понижават разноските за мащабиране на технологията и са по-малко податливи на повреди и повреди.

Ползите

При такава необятна област на приложение не всяка Чиста стая е идентична. Например пространствата, употребявани в производството на полупроводници, не е належащо да бъдат стерилни (т.е. свободни от неконтролирани микроби), до момента в който тези, употребявани в биотехнологиите, нормално би трябвало да бъдат. Обратно, употребяваните за биотехнологиите не е належащо да са безусловно чисти от наномащабни неорганични соли като наслойка, до момента в който нанотехнологиите безусловно го изискват. Това, което е общо за всички Чисти стаи, е прецизният надзор на частиците във въздуха, вероятно с вторична дезактивация на въздуха, повърхностите, служащите, влизащи в помещението, инструментите, химикалите и машините.

Тънкостите в процеса

СЕНТИЛИОН разполага с едни от най-големите в България Чисти стаи – над 800 кв. м. На тази повърхност са ситуирани съвременни индустриални пространства с следена работна среда (ISO14644 Clean Room) Клас 6. Благодарение на това съоръжение компанията може да създава медицински електронни модули и активно-имплантируеми медицински произведения, както и комплицирани индустриални артикули.

И двете ЕСА индустриални пространства са следени EPA зони и са осъществени като „ помещение в помещение “. Това е от изключителна значимост за производството на изделията, към които има нараснали условия за непорочност и запрашеност в работната среда. Хората са източник почти на 75% от замърсяването в чистите пространства, а останалите 25% идват от други източници, като вентилация, конструкция на пространствата и съоръжение.

Генерираните частици от човек, който седи или стои неподвижно, са 100 хиляди частици с размери от 0,3 микрона или по-големи. За информация – човешкият косъм е 100 микрона. Най-малкият размер, забележим за човешкото око, е 50 микрона. Повечето частици са прекомерно дребни, с цел да се видят без помощта на увеличителна техника. Поради дребния си размер частиците под въздействието на електро­статичните сили се отсрочват по повърхностите, което пречи на индустриалния развой на толкоз прецизни произведения в региона на медицината или електромагнитната съгласуемост. Именно тук идва ролята на чистите пространства, в които този вид замърсяване е редуциран до най-малко.

През последните 10 години СЕНТИЛИОН е обособил за своето високотехнологично произвеждане две функционални зони: ECA1 с клас на непорочност ISO Class 6 (US1000) и микробиологичен надзор. Тук се създават медицинските електронни модули и активно-имплантируеми медицински произведения. ECA2 с клас на непорочност ISO Class 6 (US1000) за производството на богата гама индустриални артикули.

Функции

В Чистите стаи се поддържа по-високо налягане от околното пространство. Целта е да не се замърсяват пространствата извън. За влизане в пространствата се употребява така наречен шлюз за преобличане, където операторите слагат защитни средства и облекло. Това помещение е снабдено с автоматизирано затварящи се порти, които не се отварят по едно и също време, с цел да се сведе до най-малко смяната на налягането вътре в производството. След като бъдат съответно предпазени всички открити елементи на тялото, операторите влизат в индустриалната среда.

В зоните с следена среда над всяко работно място действа така наречен „ Ламинарна въздушна завеса “, която защищава работните места от замърсяване, като подсигурява нужния клас на непорочност ISO Class 6 (US1000), според ISO 14644-1. Като спомагателен надзор в зона ECA1 на всяко едно работно място се прави микробиологичен надзор. Интегрирана система за мониторинг управлява в непрестанен 24-часов режим и записва параметрите на работната среда – температура, мокрота и диференциално налягане в зоните на Чистата стая. Степента на непорочност се ревизира от външна акредитирана лаборатория, която от време на време прави ресертификационни измервания.

Принципи на работа

 „ Сентилион “ е първокачествен производител в областите медицина, авиационна и сателитна техника и прецизна индустриална техника, предлагащ електронни модули, системи, сложни артикули и услуги на международно равнище. Всичко това нямаше да е допустимо без построяването и ръководството на Чисти стаи, което пък кореспондира с задачата на компанията: да продължава да работи и да надгражда непрекъснато високоетичния бизнес стандарт, посредством който утвърждава непрекъснато позицията си на сигурен и благонадежден сътрудник. „ Сентилион “ е синоним на високо качество, модерни технологии и новаторски решения, подобряващи живота на хората.



Николай Семов. Материалът е част от първия брой на специфичното издание на списание „ Мениджър “ – 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР