Десет души заболяха от сифилис в Пловдив и областта през

...
Десет души заболяха от сифилис в Пловдив и областта през
Коментари Харесай

Десет души заболяха от сифилис в Пловдивско

Десет души заболяха от сифилис в Пловдив и региона през последните три месеца, като всички са младежи. Това заяви доктор Боян Костов, шеф на Кожно-венерическия диспансер в града. Той разясни, че се вижда нарастване на случаите предвид на летните отпускарски месеци. За това хората би трябвало да бъдат изключително деликатни и внимателни при половите си контакти.

Бройката на заболелите може да нарасне още. Най-много пациенти с такива болести се диагностицират към средата на месец октомври. Тогава инкубационният интервал на бoлестите по полов път е минал и тe се демонстрират. След секс без презерватив с болен от сифилис минават 3 седмици до появяването на раничка. За това всеки, който има подозрение, че може да е болен от сифилис, би трябвало незабавно да потърси лекарска помощ. Дерматолозите могат да се ориентират даже единствено от прегледа, само че може да се направи и кръвната проба на Васерман.

Ако не се лекува, раничката сама ще заздравее, само че сифилисът ще прогресира. След два месеца се появява обрив по кожата на тялото. И в този етап болният може да предава болестта на хората, с които контактува полово. Усложненията на нелекуван сифилис не престават до генерализирано увреждане на целия организъм. На този стадий няма нарастване на заболелите от СПИН, гоорей и хламидии в Пловдив и района.

Иначе сифилисът в този момент е по-често срещан в някои европейски страни от новите случаи на ХИВ, оповестява Европейският център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC). По негови данни повече от 260 000 доказани случая на заболявания, излъчени по сексуален път, са обявени от 30 страни от ЕС/ЕИП сред 2007 и 2017 година. Само през 2017 година са се удостоверили 33 1989 случая на сифилис в 28 страни, добавя основаният в Стокхолм здравен орган.

ECDC разяснява, че по-незащитеният секс и по-рисково полово държание измежду гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора, са най-много виновни за повишението.

Две трети от новите случаи са обявени измежду тях, се споделя в отчета, като се прибавя, че заболеваемостта от сифилис доближава своя връх при мъжете на възраст сред 25 и 34 години.

Докато случаите измежду хетеросексуалните мъже се усилват умерено всяка година и съвсем по никакъв начин измежду дамите, измежду хомосексуалните броят на случаите нараства от малко над 5000 през 2010 година до 15 309 през 2017 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР