Десет дни след началото на предизборната кампания за президент и

...
Десет дни след началото на предизборната кампания за президент и
Коментари Харесай

Кампанията 2 в 1 - най-малко разходи за медии от 2014 г. насам

Десет дни след началото на предизборната акция за президент и Народно заседание политическите сили са похарчили минимум средства за реклама през медиите от 2014 година насам. Това е третата предизборна акция за парламентарни избори през тази година.

Към момента огромните частни национални малките екрани – бТВ и Нова, към момента не са разгласили информация да имат контракти за политическа реклама. Така отпред с най-вече доходи се оказва телевизия „ Евроком “. Това демонстрира мониторингът на Института за развиване на обществената среда, който следи какви средства влагат участниците за разпространение на посланията си посредством медиите.

Разходите, декларирани от политическите субекти в докладите им пред Сметната палата за изборите от април и юли, възлизаха общо на 18 млн. лева Близо 70 % от тях бяха ориентирани за медийно отразяване на участниците тогава. В каква степен това е асъдействало за изчерпването на средствата в партийните каси, следва да следим в актуалната акция.

В конкуренцията за президент вземат участие 23 двойки претенденти, а в акцията за народни представители – 27 партии и обединения.

Според Изборния кодекс договорите сред партии и медии следва да се разгласяват в тридневен период от тяхното подписване и могат да бъдат отстранени не по-рано от оповестяване на изборния резултат.

Мониторингът и този път обгръща формалните страници на 40 национални и районни медии - 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации.



Десет дни след началото на предизборната акция първите резултати към 24-и октомври 2021 година демонстрират, че п одписаните все още контракти възлизат на обща стойност от 1 039 234 лева без Данък добавена стойност . От тях 733 421 лева без ДДСса изхарчени за акцията за парламент, а 305 813 лева без ДДСса вложени от претендентите за президент и вицепрезидент.

Колко похарчиха участниците досега?

Общо 20 от записаните 27 партии и обединения за парламентарните избори са сключили контракти за медийно отразяване.

От тях все още най-вече средства са отделили по този начин наречените “традиционни” обединения.

Начело е ГЕРБ-СДС със 186 225 лева (без ДДС), следвана от Българска социалистическа партия за България – 113 338 лева (без ДДС) и Движение за права и свободи – 89 550 лева (без ДДС).

В някаква степен това е обяснимо, защото от една страна тези обединения са имали опция през годините да акумулират средства, най-вече от държавната дотация, която при ГЕРБ и Движение за права и свободи е водещ източник на финансиране на акциите, показват от Института за развиване на обществената среда. В допълнение мониторингът на Инстиута обратно във времето демонстрира, че тези политически субекти мощно залагат на реклама в електронни и печатни медии.

Графиката показва подробна информация за разноските на политическите партии и обединения за медийно отразяване към 24-и октомври, 2021 година



*В графиката не е показан контракт за безплатно отразяване на Политическа партия БОГ с телевизия Евроком, защото неговата стойност не е посочена.

През първите 10 дни на акцията за президентски избори 17 от кандидатските двойки са сключили контракти за отразяване.

Най-много средства за медийни изяви са вложили от инициативния комитет на Атанас Герджиков и Невяна Матеева – 37 945 лева (без ДДС).

С съвсем същата сума след тях се подреждат Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (издигнати от ДПС) – 36 350 лева (без ДДС).

Действащият президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова са чак на седма позиция с едвам 22 580 лева изхарчени до момента.

Любопитно е, че на четвърта позиция е безконечният протестиращ Йоло Денев с претендента за вицепрезидент Марио Филев. Двамата са вложили 33 279 лева

Графиката показва информация за разноските на кандидат-президентските двойки за медийно отразяване към 24-и октомври, 2021 година



*В графиката не е показан контракт за безплатно отразяване на инициативния комитет Лозан Панов – Мария Касимова с телевизия Евроком, защото неговата стойност не е посочена.

Кои от медиите са най-предпочитани?

Убедително преди всичко измежду доставчиците на медийни услуги се подрежда телевизия „ Евроком “ с 343 470 лева (без ДДС). На последващо място е Българска национална телевизия със 165 569 лева . (без ДДС).

И двете малките екрани оферират на участниците и безвъзмездни форми на отразяване. Докато при публичната Българска национална телевизия те са според предварителните условия на Изборния кодекс, то при Евроком са под формата на безплатни контракти. Няма условие те да се разгласяват от медиите и по този начин не излиза наяве нито какви услуги тъкмо включват, нито пък каква е цената на отразяването, която участниците получават „ про боно”.

Към 24-и октомври безвъзмездна медийна реклама в „ Евроком “ са употребявали кандидат-президентските двойки Лозан Панов/Мария Касимова и Волен Сидеров/Магдалена Ташева, както и следните участници в парламентарната конкуренция – Българска прогресивна линия, Българска социалистическа партия за България, Изправи се БГ! Ние идваме!, Русофили за възобновление на отечеството, Български народен съюз – НД, Благоденствие – обединяване – градивност (БОГ).

Графиката демонстрира всички медии, които са привлекли средства от участниците в акциите към 24-и октомври, 2021 година



Мониторингът на средствата за медии на претендентите за народни представители сочи, че разноските за реклама на участниците - 733 421 лева (без ДДС) са сензитивно занижени спрямо предходни съревнования .

Така да вземем за пример, те са три пъти по-малко от рекордните съвсем 2.2 млн. лева, които партиите и обединенията похарчиха на този стадий от акцията за парламент през април.

Вложените досега суми доста отстъпват и на тези, засечени за същия интервал за изборите от юли – съвсем 1.15 млн. лева

Отделените запаси за отразяване на претендентите за президентската институция за първите 10 дни от акцията от 2016 година са били малко над 1 млн. лева, а в този момент са едвам 305 813 лева

Очевидно третата парламентарна акция за годината, съчетана с президенската, страда от намалелите средства в бюджетите на партиите.

Все още огромните частни медийни групи – бТВ и Нова телевизия, нямат оповестени подписани контракти, което също въздейства върху общата сума на разноските за медии, означават от Института за развиване на обществената среда.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР