Десет дни, след като изчезна, спасители продължават да издирват българския

...
Десет дни, след като изчезна, спасители продължават да издирват българския
Коментари Харесай

Китайски алпинисти и шерпи са открили инсулина на Боян Петров около Лагер 3

Десет дни, откакто изчезна, спасители не престават да търсят българския планинар Боян Петров. Днес двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили региона към Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са разкрили инсулина на българина.

Хеликоптерите, основани в непалската столица Катманду, не са изхвърчали, защото не е имало потребност, заяви Българска национална телевизия.

По-рано през днешния ден стана ясно, че китайските спасители са потеглили към връх Шиша Пангма. След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация по какъв начин върви издирването, в този момент стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта региона към последния височинен лагер под връх Шиша Пангма.

Групата опитни шерпи, които също търсят Петров, въпреки всичко ще се качи до най-високата точка на следващия ден, съгласно последната публична информация от избавителната интервенция, заяви бТВ. Шерпите ще останат в последния лагер 3 тази нощ и на следващия ден рано потеглят към върха. Очаква се това да им отнеме сред 8 и 10 часа, в случай че времето разрешава.

Без резултат през вчерашния ден бяха и двата полета на хеликоптери над региона. Днес те няма да летят поради сигурността на спасителите, които ще са по ската.

" През тази минала седмица останах без думи. И към момента не знам какво да кажа. Още от дребна все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘, и не бях изключително сигурна това какво значи. По-късно ми стана изцяло ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматизирано – той отиваше всяко лято и се връщаше ". Това написа дъщерята на алпиниста Боян Петров - Тея във фейсбук. Знаейки какъв брой е твърдоглав и какъв брой мощна воля има, не бях доста обмисляла обстоятелството, че внезапно ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безпределно на всички за поддръжката и вдъхването на вяра, както и на хората, които участваха в издирването на татко ми. Той e там, където постоянно е желал да бъде – в планината, написа още тя.

По-рано през днешния ден брачната половинка на българина Радослава Ненова прикани спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Facebook Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма по какъв начин Петров да бъде открит жив. Затова ги прикани да претърсят регионите, където към момента има късмет българинът да е оживял. " От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се желае да не изгубвам вяра - за мен животът и оцеляването на всички участници в избавителната акция е доста значимо и въпреки да ми е доста мъчно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи " - написа Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук насетне решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

Докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатовпокори осехилядника Чо Ою без потребление на спомагателен източник на О2. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР