Десет държави от ЕС, сред които и България, призоваха в

...
Десет държави от ЕС, сред които и България, призоваха в
Коментари Харесай

България и още 9 страни от ЕС искат повече средства за украинските бежанци

Десет страни от Европейски Съюз, измежду които и България, приканиха в писмо Европейската комисия да преразпредели бюджета си, с цел да обезпечи по-голяма поддръжка за хората, бягащи от войната в Украйна. За това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА, която се е срещнала със съдржанието на документа.

България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Хърватия и Чехия призоват също по този начин изпълнителния орган на Европейски Съюз да сътвори повече финансови благоприятни условия за финансиране на филантропичните старания.

Комисията пренасочи част от бюджетните средства още през март, в ранните стадии на войната. Изпълнителният орган на Европейски Съюз също по този начин даде парични средства от фонда с размер 10 милиарда евро, предопределен за справяне с пандемията от COVID-19 през 2022 година, за подкрепяне на страните членки на Европейски Съюз през същия интервал.

Десетте страни обаче настояват, че коригирането на разпоредбите за разходване на средства за актуалната обстановка не е задоволително и заплашва дълготрайните стопански и обществени вероятности на техните страни.

Балтийските и източноевропейските членки на Европейски Съюз са приели най-вече хора, избягали от войната в Украйна, сочат данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Полша е приютила 3 млн. от общо 5,5 млн. бежанци, а Румъния, една от най-бедните страни членки на Европейски Съюз, е приела 825 874 души. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците оповестява, че 1 357 500 души, избягали от Украйна, са се завърнали в страната.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР