Десет археологически обекта от различни епохи бяха открити при подготовката

...
Десет археологически обекта от различни епохи бяха открити при подготовката
Коментари Харесай

Открити са 10 ценни археологически обекта по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Десет археологически обекта от разнообразни столетия бяха открити при подготовката на трасето преди пускане на строителните работи по жп линията Волуяк-Драгоман, която се финансира със средства от ОПТТИ 2014-2020.

За запазване на археологическото завещание в обсега на плана, през август 2021 година е подписан контракт сред НКЖИ и Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките с предмет „ Спасителни археологически изследвания и археологически дейности/надзор по време на строителните действия в железопътен сектор Волуяк – Драгоман ”. Към момента към този момент са проучени всички обекти, като за девет от тях е осъществено авансово археологическо изследване, а за един - изцяло археологическо изследване.

В края на юли завърши предварителното археологическо изследване на най-големия от десетте обекта, който се намира в землището на с. Алдомировци, общ. Сливница. В рамките на два месеца и половина екип от археолози и експерти от НАИМ-БАН, РИМ-София, НХА и Националната изложба обследваха обекта, с дължина от към 1060 м и обща...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР