Десертите – любов, която те убива бавно с всяка следваща

...
Десертите – любов, която те убива бавно с всяка следваща
Коментари Харесай

„Храна за мозъка“: Български предприемачи създадоха нова концепция за десертите

Десертите – обич, която те убива постепенно с всяка последваща хапка. Водени от концепцията да създадат тази обич здравословна и природосъобразна, Пламен Медаров и Мария Веселинова основават компания за изцяло веган десерти. Тяхната „ храна за мозъка “, какъвто е дословният превод на името на компанията им – Brain Foods, притегля най-големия международен вложител в областта на веган продуктите – ProVeg.

В края на 2021 година организацията влага 70 хиляди евро в българската компания, против които получава опцията да придобие 4% дял. ProVeg се ангажира и да влага спомагателни 180 хиляди евро при следващ капиталов рунд.

Българският стартъп е измежду общо шест – от Израел, Индия, Япония, Естония, Нидерландия – които станаха част от инкубатора за веган бизнеси. Те са определени измежду 130 кандидатстващи сдружения от целия свят.

Съвсем неотдавна пък компанията получава още един рунд пресен капитал от Vitusha Venture Partnes в размер на 250 000 евро.
Как стартира всичко?
Дебютът на първите артикули на Brain Foods е през 2020 година Това са точно три типа вафли с напълно растителен генезис. Те съдържат 95% по-малко захар по отношение на множеството съперници, както и 30% по-малко калории и никакво палмово масло. Две от вафлите адресират и едно от най-дълбоките стремежи на доста хора от веган общността, като дават достоверен усет на млечен шоколад. Освен вафли, компанията предлага и овесени хапки с заряд.

Продуктите са напълно създадени в България. С български производители на ишлеме по наша рецепта. Съвсем скоро ще пуснем на пазара и нов артикул – флап джак “, сподели пред Economic.bg Пламен Медаров.

През 2021 година Brain Foods продължава месец след месец да се появява в нови местоположения и става все по-разпознаваем бранд и към днешна дата продава в над 50 обекта в страната.

Желанието за разпространяване на посланието, което двамата бизнесмени желаят да насочат – а точно: веганството е бъдещето и то е потребно както за хората, по този начин и за планетата – не се лимитира единствено до българските граници.

Компанията сега е в развой на нахлуване в Германия и Англия. А от два месеца оперира и в един от най-големите немски супермаркети – Edeka.

Веригата има повече от 5000 супермаркета. Това е най-големият пробив за нас до момента. Успяхме да изпълним този пробив с помощта на последната инвестиция. Все още не сме част от всичките магазини, поетапно ще се случва всичко “, прецизира Пламен.

Мария, която има дълготраен опит в областта на маркетинга, споделя, че с тях са се свързали от шведската верига за здравословни храни Goodstore и от напълно скоро и при тях се оферират продуктите на Brain Foods.

90% от нашите клиенти не са вегани. Хората в чужбина търсят тези артикули, тъй като са доста по-ангажирани с околната среда. Хората се усещат длъжни да поддържат подобен вид бизнеси “, споделя Веселинова.

В момента бизнесмените са се насочили главно към увеличението на екипа и продажбите.
Голямата задача
Основната задача на двамата бизнесмени е да покажат на обществото, че веганството е освен потребно и вкусно, само че избавя планетата.

14.5% от международните парникови газове са създадени от млечните и животновъдните браншове “, споделя Пламен.

Той е на мнение, че в бъдеще всички страни по света ще наложат този вид политика – подкрепяне на растениевъдството, а не отглеждането на животни.

Пламен Медаров и Мария Веселинова

ProVeg има за цел да понижат потреблението на скотски артикули с 50% до 2040 година Това е метод на живот, който ще бъде натрапен, тъй като това е методът, по който планетата може да оцелее “, споделя той.

По думите му този вид артикули се харесват на българския пазар, в случай че не се популяризират като такива. А клиентите на компанията са милениалите, както и всички тези, които имат вяра в здравословния метод на живот.

Медаров и Веселинова остават правилни на своята идея за запазване на околната среда и се включват в най-различни нови акции в тази тенденция. А колкото повече хора прегръщат тяхната концепция, толкоз по-бързо се приближаваме към задачата за един по-семпъл и здравословен метод на живот.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР