ДеСантис призовава жителите на Флорида да се подготвят за наближаваща буря Идалия

...
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис призова жителите на югоизточния американски
Коментари Харесай

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис призова жителите на югоизточния американски щат да се подготвят за наближаваща буря, тъй като Идалия се засилва в Карибите и е на път да се превърне в „голям ураган“ преди да достигне крайбрежието на Мексиканския залив на Флорида тази седмица.

Тропическата буря Идалия се засили рано в понеделник и може да доведе до нарастващ риск от животозастрашаващи бури и опасни ветрове с ураганна сила във Флорида още късно във вторник, съобщи Националният център за ураганите (NHC) в сутрешно съобщение.< /p>

Предвижда се бурята да премине през западна Куба и Мексиканския залив, преди да достигне северозападна Флорида, каза агенцията.

„Това ще бъде голям ураган“, каза ДеСантис по време на пресконференция в понеделник сутринта.

„Ако сте на пътя на тази буря навсякъде по крайбрежието на Персийския залив от района на Тампа Бей чак до окръг Франклин в северозападна Флорида, просто се подгответе за големи удари“, каза ДеСантис, който се кандидатира за Президентска номинация на Републиканската партия за 2024 г.

„Сега е моментът да вземете подходящите предпазни мерки. Очакваме ураганът Идалия да бъде голям ураган, който ще удари щата Флорида.“


В 8 сутринта (12:00 GMT) в понеделник бурята беше на около 150 километра (90 мили) от западния край на Куба с максимални постоянни ветрове от 100 километра в час (65 мили в час). Идалия се движеше на север с 13 км/ч (8 мили в час), каза NHC.

Актуализацията на центъра в понеделник сутринта също включва предупреждение за ураган за кубинската провинция Пинар дел Рио.

Синоптиците казаха, че обилни валежи в западна Куба може да предизвикат наводнения и свлачища, а по-късно в понеделник се очакват ветрове с ураганна сила.

Правителството на щата Флорида заяви в неделя, че 1000 членове на националната гвардия са мобилизирани, за да реагират на идващата буря заедно с правоприлагащите органи и персонала за спешни случаи.

DeSantis обяви извънредно положение в 33 окръга в подготовка за пристигането на бурята.

Президентът на САЩ Джо Байдън също разговаря с ДеСантис в понеделник и одобри декларация за извънредно положение в щата, съобщиха от Белия дом.

По огромен участък от западното крайбрежие на Флорида до 3,4 м (11 фута) океанска вода може да се надигне на брега, което поражда опасения от разрушителни наводнения.

Тази част от Флорида е много уязвима от бурни вълни, каза Джейми Роум, заместник-директор на NHC. „Така че няма да е необходима силна система или директен удар, за да се предизвика значителен прилив на буря“, каза той.

Националната метеорологична служба на Мексико предупреди в неделя за интензивни до проливни дъждове, обсипващи полуостров Юкатан с ветрове със скорост до 89 км/ч (55 мили в час).


Въпреки че не се очаква Идалия да достигне Мексико, агенцията предупреди хората там да бъдат нащрек, защото бурята може да причини всичко - от мощни вълни до наводнения в южно Мексико, главно около крайбрежните градове в щатите Юкатан и Кинтана Роо.< /p>

Според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединените щати се прогнозират от 14 до 21 бури за сезона на ураганите в Атлантическия океан тази година, който продължава от 1 юни до 30 ноември.

На 10 август агенцията актуализира прогнозата си от „почти нормална“ на „над нормална“ перспектива.

От прогнозираните бури шест до 11 може да се превърнат в урагани, като две до пет от тях е възможно да се превърнат в големи урагани, каза NOAA.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР