Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира

...
Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Горивата трябва да с 20% по-евтини

Дерогацията не намалява цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за " Лукойл ". Това съобщи в " Денят стартира " Мартин Владимиров - енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.
 
" Дерогацията не е намалила цените на горивата у нас. Те се резервират на близки до средноевропейски цени, макар че са една концепция по-ниски - към 5%.

Със сигурност не са над 20% по-ниски, както би трябвало да бъдат, в случай че се вземат поради индустриалните разноски на рафинерията в Бургас, която създава горива при цена на суровия петрол от 60-70 $ за барел. При междинни цена на пазара към 90 $ ", акцентира Мартин Владимиров.

" Редица държавни управления към този момент, откогато влезе дерогацията в действие, оказват помощ за това " Лукойл " да генерира свръхпечалба, която се пресмята общо от март 2022 година към 3 милиарда $.

Бензин и дизел поевтиняват

Току що публикувахме следствие, направено от Центъра за проучване на демокрацията, интернационалната организация " Global witness " и финландски център за енергийни изследвания - единствено за тази година от март до юли " Лукойл " е генерирал в допълнение 1 милиарда евро - както поради потреблението у нас на съветски недопечен петрол, по този начин и поради износа на финални горива за страни от целия свят.
 istock istock
Това опонира на дерогацията, която не разрешава експорт на горива за други страни, с изключение на за Украйна. Дерогацията не е дадена на " Лукойл " с цел да прави свръхпечалба, както се получава, а с цел да подсигурява доставките единствено на българските консуматори ", заключи специалистът.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР