Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл

...
Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл
Коментари Харесай

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на съветския нефт ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас “ ще работи с съветски нефт до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се анулира напълно. Дотогава поетапно рафинерията би трябвало да сменя произхода на нефта, с който работи. Това взеха решение депутатите дефинитивно на второ четене през днешния ден с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съобщи БНР.

В период до 1 октомври 2024 година " Лукойл Нефтохим Бургас " би трябвало последователно да премине към преправка на нефт с неруски генезис, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80 % нефт с съветски генезис, до 31 март 2024 година този нефт би трябвало да бъде понижен до 25 %.

На 1 октомври 2024 година " Лукойл Нефтохим Бургас " би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Ако съветската компания не съблюдава изискването цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф.

Остра бе реакцията на парламентарните групи на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " по всички точки от разисквания законопроект.

Остър спор провокира и реакцията на Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия:

" Не ви ли е позор и не ви ли е неловко от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас в действителност ще опропастят страната и нека по-бързо да си тръгнете. Цената ще надвиши 4 лв. в идващите няколко седмици ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР