Дерби №176 на Манчестър може да се окаже едно от

...
Дерби №176 на Манчестър може да се окаже едно от
Коментари Харесай

"Юнайтед" стои на пътя на "Сити" към рекордите и спечелването на най-ранната титла във Висшата лига

Дерби №176 на Манчестър може да се окаже едно от най-специалните в историята. " Сити " приема " Юнайтед " и при победа ще чества спечелването на купата седем кръга преди края на сезона. " Гражданите ", които демонстрираха необикновен футбол дотук през сезона могат да нанесат още един огромен удар на именития си противник.

Според капитана на " Сити " спечелването на купата в дерби се случва един път в живота и играчите в небесносиньо не би трябвало да го пропущат. И въпреки " жителите " да имат единствено 51 победи при 72 загуби дотук против градския противник това не им пречи да влизат в срещата като любимец.

В случай, че " Сити " победи тимът ще сложи връх за най-ранно продобиване на купата. До този миг върховото достижение е на " Манчестър юнайтед " от сезон 2000-01 – 14 април.

Това обаче не е единственият връх, който " жителите " могат да подобрят. Дотук " Сити " се движи в график към това да прати в историята още седем достижения.

Рекордът за най-вече извоювани точки в един сезон е 95 и беше подложен от " Челси " през сезон 2004-05, когато Жозе Моуриньо застана отпред. Дотук " Сити " има 84, а оптималният брой, който може да завоюва е 105.


© Reuters

От оставащите мачове единствено този с " Юнайтед " и след седмица с " Тотнъм " са против отбори от челото, а останалите пет са против отбори от долната половина на класирането ( " Суонзи ", " Хъдърсфийлд " и " Брайтън " вкъщи, и " Уест хем " и " Саутхемптън " навън). При сходна стратегия единствено знамение не би разрешило на " Сити " да усъвършенства върха по точки.

Същото се отнася и за върховото достижение по победи във Висшата лига в границите на един сезон. Преди година " Челси " завоюва 30 победи под управлението на Антонио Конте, а дотук " Сити " има 27. Ако завоюва всичките си оставащи мачове отборът на Гуардиола ще има 34.

" Сити " може да сложи връх и за най-вече победи като посетител. През 2004-05 " Челси " завоюва 15 пъти на стадионите на другите отбори, а към този момент " жителите " са с 13. Рекордът за домашен победи може да бъде подравнен, само че не и усъвършенстван. Съставът на Гуардиола има 14 победи при оставащи четири семейства, а точно 18 е върховото достижение ( " Челси " 2005-06, " Юнайтед " 2010-11 и " Сити " 2011-12).

Най-добрата голова разлика в ерата на Висшата лига също се държи от " Челси ", само че от сезон 2009-10 – плюс 71. Дотук " Сити " е с 67 – 88 вкарани против 21 получени попадения. Възможно е да бъде усъвършенствано и достижението за най-голяма разлика сред първия и втория. " Гражданите " водят с 16 на " Юнайтед ", а върхът е точно на " алените дяволи " – 18 точки пред втория от сезон 1999-00.

Постижението, което " Сити " най-трудно ще усъвършенства е това за най-вече вкарани голове в границите на един сезон. През 2009-10, когато треньор беше Карло Анчелоти " Челси " осъществя 103, а дотук " жителите " са с 88. Все отново с сегашния ритъм от приблизително 2.83 гола на мач " Сити " може да изпревари сините.

Да спечелиш против Моуриньо

В последните 10 години Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо са двама от най-успешни треньори в европейския футбол. Те имаха грубо съревнование в Испания, където водеха " Барселона " и " Реал " (Мадрид), а от предишния сезон борбата се придвижи на Острова.

Медиите в Англия неслучайно попитаха Гуардиола по какъв начин ще се усеща, в случай че победи Моуриньо и завоюва купата против него.

" Знам, че за вас е доста забавно дали ще бием тъкмо " Юнайтед ", а почитателите го желаят повече от всичко друго. Съжалявам, само че няма да кажа нищо, което да е толкоз забавно. Уважавам Жозе доста, и двамата започнахме сезона с готовност и концепция да спечелим купата, имам вяра в това ", сподели Гуардиола в навечерието на мача.


© Associated Press

Въпреки някои пререкания с португалеца в предишното, в този момент каталунският управител сподели почитание и с нищо не показва, че пази неприятни мемоари.

" Никога не съм побеждавал Моуриньо и той не е побеждавал мен. Нашите тимове са се побеждавали един различен, не ние мениджърите. Футболът не е съревнование сред двама души. След толкоз години ние още сме в бизнеса и несъмнено ще се срещнем още стотици пъти ", сподели още Гуардиола.

Срещата сред " Сити " и " Юнайтед " е през днешния ден от 19.30 часа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР