Депутатите започват петъчното пленарно заседание два дълго чакани законопроекта –

...
Депутатите започват петъчното пленарно заседание два дълго чакани законопроекта –
Коментари Харесай

Депутатите гледат на първо четене законите за хората с увреждания

Депутатите стартират петъчното пленарно съвещание два дълго чакани законопроекта – напълно новите Закон за хората с увреждания и Закон за персоналната помощ, съобщи БГНЕС. Двата законопроекта плануват промяна в обществената сфера и са в отговор на дългите протестни дейности на майките на деца с увреждания от самодейността " Системата ни убива ", които от 4 месеца са на палатков лагер пред Народното събрание.
Проектът на Закон за хората с увреждания, чийто вносител е Министерски съвет, ще бъде първа точка в дневния ред на съвещанието. Той планува от 1 януари 2021 година основаването на Държавната организация за хората с увреждания, която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
Законопроектът обаче провокира и голям брой мнения поради съществуваща в него наредба, която планува отрасловият вицепремиер да застане отпред на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни протестиращите майки упорстват поради неговите думи, че те са " кресливи дами " с " сякаш заболели " деца. Цяла седмица има митинги в цялата страна с искане за оставката на Симеонов, като дотук той единствено се извини и то тъй като Коалиционният съвет го накара.
Втора точка в дневния ред на депутатите ще бъде Законът за персоналната помощ, създаден от омбудсмана Мая Манолова и нейния екип, дружно с представители на протестиращите майки и организациите на хора с увреждания. С него се регламентира механизма за обезпечаване на персоналната помощ и неговото финансиране на основата на подсигурява от страната финансова поддръжка, самостоятелните потребности и избор на лицата с увреждания. Определят се органите по даване на персонална помощ, пълномощията им по използване на механизма, ползвателите и доставчиците на персоналната помощ, както и условията за осъществяване на активност като помощник.
За сметка на това парламентарният надзор ще е много безпаричен. Първи на трибуната ще се качи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, към който има заложени пет въпроса от депутати. Той ще даде уточнения по отношение на оправянето с престъпността в курортните селища през летен сезон 2018 година, положението на Интегрираната система за наблюдаване и отбрана на границата сред България и Турция, информация в медиите за пребит и след това умрял български жител на територията на столицата, разпространяването и използването на така наречен дизайнерски дроги, както и за полицейското наличие в Копривщица.
След Маринов ще дава отговор министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, към който има заложен единствено един въпрос. Той ще обясни пред депутатите нередности в учебник за 9 клас, за които се твърди, че опонират на Конституцията на Република България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР