Депутатите влизат в нов парламентарен сезонЛятната ваканция на депутатите свърши

...
Депутатите влизат в нов парламентарен сезонЛятната ваканция на депутатите свърши
Коментари Харесай

Депутатите влизат в нов парламентарен сезон

Депутатите влизат в нов парламентарен сезон
Лятната почивка на депутатите свърши и те се събират на изключително съвещание във вторник, с цел да дадат начало на новия парламентарен сезон, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Парламентът стартира новата пленарна сесия в усложнена политическа конюнктура. След вчерашния съдружен съвет при премиера стана ясно, че обединението остава единна, през днешния ден няма да има гласоподаване на промени в кабинета "Борисов - 3", има тримата министри в оставка, само че едвам идната седмица ще се реши какво се случва от тук нататък. След злополуката край Своге на 25 август, при която починаха 17 души, трима министри подадоха оставака – на вътрешните работи, на районното развиване и благоустройството и на превоза - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Срещу рокадите в държавното управление се разгласи един от съдружните сътрудници – НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов дефинира оставките на тримата министри като „ уволняване “ и акцентира, че промяната им ще докара до възприятие на неустановеност измежду останалите членове на Министерски съвет. Според него нито един от тримата няма директна виновност за пътния случай, тъй като в деня на злополуката през този сектор са минали безпроблемно над 4 000 транспортни средства, само че е аварирало единствено едно, което вицепремиерът отдава на неточност на лидера. Симеонов разгласи още, че депутатите на НФСБ в Народното събрание, които са част от групата на „ Обединени патриоти “, ще гласоподават срещу оставките, тъй като промяната на управителни фрагменти ще докара до неспособност за осъществяване на съдружната стратегия.

Симеонов насочи обвинявания и към ръководителя на парламентарната група на Оперативна програма в Народното събрание Волен Сидеров и акцентира, че тя се трансформирала в машинален общ брой от депутатите на три партии, на практика без настоящо управление.

Тежкият пътен случай връща в дневния ред на Народното събрание и друга тематика – въвеждане на наложително прилагане на защитни колани в рейсовете. Подобна смяна в Закона за придвижване по пътищата е била обсъждана и преди, само че в този момент парламентарната Комисия по превоз още веднъж ще дебатира по мярката, увери ръководителят ѝ Халил Летифов.

През новата сесия депутатите ще би трябвало да решат и други законодателни проблеми. Един от тях е към този момент оповестеният за публично разискване нов Закон за хората с увреждания, чието разработване провокира разногласия, неодобрение и митинги. В работната група присъединяване взеха представители на протестиращите майки, омбудсманът Мая Манолова, национално представителните организации на хората с увреждания и специалисти от общественото министерство.

Основните моменти в законопроекта са няколко. Той сплотява досегашните заплащания за медикаменти, превоз и други услуги, а за база се приема линията на бедността, която сега е 321 лв.. Новост е и плануваното обвързване На депутатите да наемат избран % хора с увреждания и финансови наказания при несъблюдение на тази мярка.

Новият нормативен акт планува и основаването на профилиран орган, който ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания, който би трябвало да стартира работа при започване на 2021 година и ще координира работата на обособените институции. Според направената оценка, новият метод ще коства на страната 133 млн. лв. повече от плануваните в тазгодишния бюджет.

Продължава и настояването на омбудсмана Мая Манолова за приемането на направения от нея и екипа ѝ Закон за персоналната помощ, който от „ Воля “ внесоха в Народното събрание, само че той срещна неодобрението и рецензиите на разнообразни организации.

Един от първите законопроекти, по които народните представители ще дебатират, е Законът за здравето. Предложението е на НФСБ и планува възбраната за тютюнопушене на закрити публични места да отпадне за някои обекти, като се вкарват ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се позволява тютюнопушене в обособени независими пространства. Досега допусканото изключение е единствено за обособени независими пространства, ситуирани в постройките на летищата. Предвижда се към тези обекти да се прибавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на 100 от комерсиалната повърхност на залите за консумация на място в избрани типове заведения за хранене и забавление - заведения за хранене, кафенета, кафе-клубове, питейни заведения, нощни заведения и други

Очаква се новият парламентарен сезон да стартира с обичайните заявления, в които парламентарните групи ще очертаят целите си, а в дневния ред на първото съвещание са включени годишните отчети на Комисията за контролиране на известията и Българска академия на науките за 2017 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР