Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев

...
Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат от 48-ото Народно заседание на 2 декември 2022 г.

Предстои разглеждане на ветото на президента в пленарната зала. В поддръжка на признатите промени в изборното законодателство гласоподаваха 12 народни представители, „ срещу ” бяха 11, въздържали се нямаше.

Това значи, че остават направените ремонти да се гласоподава с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в „ тъмни стаички ”. Бюлетините от машинното гласоподаване да се броят от секционните изборни комисии дружно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се ползва към този на комисията, бяха част от признатите промени.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, показа през днешния ден претекстовете на президента за наложеното несъгласие, като означи, че възраженията на Румен Радев са единствено по обособени разпореждания, предава Българска телеграфна агенция. Възраженията на президента са главно против признатите промени в метода на гласоподаване, разписките от машинния избор и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР