Депутатите в парламента трябва да вземат важно решение, което касае

...
Депутатите в парламента трябва да вземат важно решение, което касае
Коментари Харесай

Промени в Закона за училищното и предучилищно образование влизат в парламента

Депутатите в Народното събрание би трябвало да вземат значимо решение, което касае всички възпитаници.

Промените в Закона за учебното и предучилищно обучение, с които се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност в детски градини и учебни заведения, влиза на първо четене в отрасловата комисия на Народното събрание. Целта на промените, импортирани от Министерски съвет, е системата на междинното обучение да се деполитизира със закон.

От просветното министерство показват, че законодателните промени са подбудени от голям брой случаи, при които чиновници от Регионалните ръководства на образованието в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции, в това число и в качеството им на претенденти в листи на партии и обединения.

Констатират се притеснителни процеси с забележими зависимости.

Вносителите означават, че с предлаганите промени се цели да се обезпечи самостоятелност в междинното обучение и цялостна възбрана на политическа пропаганда в системата на предучилищното и учебно обучение. Стремежът е да се сътвори ефикасно и транспарантно ръководство в полза на децата – без зависимости при действие, ръководство, назначения и надзор.

Такава законодателна самодейност беше оповестена още в средата на предходната година, когато Николай Денков – като длъжностен учебен министър заяви, че повече от 1/3 от районните просветителни началници са ангажирани в предизборната акция, като имало и сигнали за практикуване на политически напън, отбелязва БНР, представено от Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР