Депутатите в Македония повторно одобриха ратификацията на договора, подписан с

...
Депутатите в Македония повторно одобриха ратификацията на договора, подписан с
Коментари Харесай

Македонският парламент отново ратифицира договора с Гърция

Депутатите в Македония наново утвърдиха ратификацията на контракта, подписан с Гърция като решение на разногласието за името, съобщи организация МИА.

Вотът се наложи поради отхвърли на президента Георге Иванов да подпише документа. С ветото си той върна проектозакона за ратификация на контракта в Народното събрание и разгласи, че що счита за позорен и капитулация пред гръцките ползи.

Документът планува Македония да добави " Северна " пред името си - както за интернационална, по този начин и за вътрешнополитическа приложимост. В избран подтекст може да употребява и думите " македонец " и " македонски ". Част от опозицията в Гърция отхвърля тези оферти.

Днешното гласоподаване с просто болшинство ( " за " документа бяха 69 депутати, над 61 нужни за целта) преодолява ветото на Иванов и той е задължен да подпише текста. Конституцията обаче не прецизира какво ще се случи, в случай че той откаже да го направи.

Премиерът Зоран Заев към този момент е допускал, че ръководещите може да търсят болшинство в Народното събрание, с цел да задействат процедура за отстраняването му.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която е твърдо срещу контракта, подаде в прокуратурата сигнали против Заев, външния министър Никола Димитров, ръководителя на Народното събрание Талат Джафери и всички дали своят вот " за ", защото с дейностите си нарушават Наказателния кодекс, като заплашват независимостта на Македония.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4831)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР