Депутатите в Европейския парламент одобриха вчера по-стриктни правила за финансиране

...
Депутатите в Европейския парламент одобриха вчера по-стриктни правила за финансиране
Коментари Харесай

Евродепутатите одобриха по-строги правила за финансиране на политически партии

Депутатите в Европейския парламент утвърдиха през вчерашния ден по-стриктни правила за финансиране на европейските политически партии. Целта е да има по-голяма бистрота и по-справедливо систематизиране на публичните средства, съобщи " Франс прес ".

На пленарна сесия в Страсбург депутатите одобриха с 561 гласа и 89 срещу предложение на Европейската комисия за " нови правила, целящи да подсигуряват вярното потребление на държавни средства " при финансирането на европейските политически партии.

" Само национални партии, а не физически лица, ще могат да образуват европейска политически партия с право на финансиране ", показва в известие Европарламентът.

Това ще помогне да се избегне опцията членове на национална партия да учредяват няколко европейски партии, с цел да се възползват оптимално от публични фондове, " без да придават на партиите си същинско европейско измерение ", се споделя в известието.

" Европейските партии ще бъдат заличавани от листата, в случай че дават неточни данни ", добавя Европарламентът. Извършителите на машинация ще би трябвало да възвръщат непозволено изразходваните средства.

Делът на средствата, които се разпределят поравно сред европейските политически партии, се понижава от 15 на 10 %. Останалите 90 % ще се разпределят съразмерно съгласно броя на евродепутатите от всяка партия.

Новите правила следва да бъдат утвърдени на 26 април от Съвета на Европейски Съюз (представляващ 28-те страни членки). След това сегашните политически партии ще разполагат с два месеца да потвърдят, че дават отговор на новите критерии за финансиране.

В края на 2016 година Европарламентът изиска близо 173 000 евро да бъдат възобновени от Алианса за директна народна власт в Европа (ADDE) - европейска политическа партия, доминирана от английските еврофоби ЮКИП, упрекната, че е употребила непозволено средства на Европейски Съюз за финансиране на акцията за Брекзит, напомня Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР