Депутатите в 47-то Народно събрание обсъждат обща декларация във връзка

...
Депутатите в 47-то Народно събрание обсъждат обща декларация във връзка
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат обща декларация за кризата в Украйна

Депутатите в 47-то Народно заседание разискват обща декларация по отношение на признаването на независимостта на Донецка и Луганска област от страна на Русия. До този миг изказване направиха само от Българска социалистическа партия, като осъдиха дейностите. От ГЕРБ предложиха приемане на обща декларация, оповестяват от Българска национална телевизия.

От левицата излязоха с декларация от трибуната в коридорите на Народното събрание. В нея се показва, че признаването на двете републики е нарушаване на интернационалните правила.

В пленарната зала Даниел Митов от ГЕРБ прикани всички парламентарни групи да се обединят и да излязат с обща декларация. Такава се чака да бъде оповестена след 13:30 ч. през днешния ден.

ПГ на Българска социалистическа партия показва мощна угриженост от последните развития на спора в Източна Украйна. Признаването на Донецката и Луганската национални републики от страна на съветската федерация може да се преглежда като нарушаване на интернационалното право. С тази стъпка опълчването в региона навлиза в нова непридвидима фаза. Настояваме предпочитана цел да бъде запазването на живота,здравето и благосъстоянието на мирното население в двата района и насочваме апел за преустановяване на всевъзможни въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и чакаме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да влагат старания за реализиране на трайни взаимноприемливи решения. Призоваваме за директни договаряния под егидата на Организация на обединените нации, които да стартират работен развой, урегулиране на спора в сходство с правилото на интернационалното право и устава на Организация на обединените нации, съобщи Кристиан Вигенин, ПГ на Българска социалистическа партия.
На мен ми се коства, че през днешния ден трябваше да стартираме с заявления от друго естество. Когато Руската федерация погази жестоко интернационалния правов ред, ми се коства, че Народно събрание е належащо да излезе с единна декларация,която да отразява националната позиция на българската страна и парламент. Затова от ПГ на ГЕРБ-СДС имаме подготвеност да предложим подобен тест, несъмнено, да бъде разискван със всички парламентарни групи и да одобри декларация на Народно събрание по въпросния проблем, сподели Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР