Депутатите удължиха с още три месеца изтичащия на 27 октомври

Депутатите удължиха с още три месеца изтичащия на 27 октомври ...

Нова отсрочка за регистрацията на търговците с горива.


Депутатите удължиха с още три месеца изтичащия на 27 октомври срок, в който търговците на нефтопродукти трябваше да се регистрират. Законът бе приет още миналата есен, трябваше да влезе в сила в края на януари, но бе удължен, а междувременно представители на дребния бизнес и икономическото министерство подготвиха корекции, които се очаква сега да бъдат разгледани и гласувани в парламента.

Новата отсрочка за регламента, който според правителството и едрия бизнес ще изсветли сектора и ще увеличи приходите от акцизи, но малките бензиностанции смятат, че мерките за много тежки, бе приета в сряда през поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Така за пореден път управляващите приложиха станалата ювелирна практика спорни поправки да се приемат през преходните и заключителни разпоредби на закони, които нямат нищо общо със засяганата тема.

Удължаването на срока бе предложено от лидера на НФСБ Валери Симеонов, след като миналата седмица малки търговци на горива отново заплашиха с протести от типа "жълти жилетки" в страната, ако новите правила влязат в сила.

Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива приетите през лятото разпоредби ще затруднят дейността на земеделските производители, строителни компании, минния бранш и други бизнеси, чиито машини ще се зареждат с горива по по-сложни правила. Според тях промените, изискващи уставен капитал и обезпечения, са в полза на едрия бизнес.

Според Българската петролна и газова асоциация това не е вярно, а малките бензиностанции спекулират с темата, за да се отлагат новите правила, които ще прочистят пазара от нелоялните конкуренти, укриващи данъци и обороти.

Източник: mediapool.bg