Депутатите ще гласуват утре предложение президентските избори да бъдат на

...
Депутатите ще гласуват утре предложение президентските избори да бъдат на
Коментари Харесай

Депутатите гласуват утре президентски вот на 14 ноември, ГЕРБ и БСП искат да е на 7-ми |

Депутатите ще гласоподават на следващия ден предложение президентските избори да бъдат на 14 ноември. Проектът за решение ще бъде импортиран през днешния ден, дали ще бъде подсилен в зала е обособен въпрос, съобщи ръководителят на Народното събрание Ива Митева. 

ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче желаят датата да е 7 ноември.  Има спор, в случай че на 14-и е първият тур, а на 21-и втория, дали конституцията дефинира като краен период за избора на президент провеждането на избора или оповестяването на резултатите от ЦИК.Крайният период за избор на президент е 21 ноември. За да сме сигурни, че няма да има парламентарен проблем с датата, е по-добре вотът да е на 7 ноември, изясни Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. 

Мнозинството взема решение, само че ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите - президентски и парламентарни - да бъдат на една и съща дата. Считаме, че другояче доста би спаднала изборната интензивност, изключително на фона на следващата епидемиологичната вълна, разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Зам.-председателят на парламентарната група на " Изправи се БГ! Ние идваме " Николай Хаджигенов се разгласи за 14 ноември като дата за президентски избори и настрана осъществяване на парламентарните, заяви БНР. Той изясни, че по този начин Народното събрание ще може да работи още седмица или две повече. 

От Движение за права и свободи ще се съобразят с решението на президента и нямат желание. Зам.-председателят на ПГ Хамид Хамид съобщи, че ще се причислят към другите парламентарни групи, в случай че има общ план за решение на коя дата да е вотът за президент. 

Според ръководителя на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов " би трябвало да се види какъв брой живот има Народно събрание и да се получат уверения от ЦИК за софтуерните благоприятни условия да се провеждат изборите ". 

Решението ще се вземе с гласоподаване в пленарна зала на следващия ден. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР