Депутатите се заеха с разглеждането на два проекта за изменение

...
Депутатите се заеха с разглеждането на два проекта за изменение
Коментари Харесай

Общите събрания в блоковете вече онлайн, НС прие промени

Депутатите се заеха с разглеждането на два плана за изменение и допълнение на Закона за етажната благосъстоятелност, един - на Министерския съвет, и втори - на Ивайло Мирчев.

Законопроектът, импортиран от Министерски съвет, предлага провеждането на Общо заседание да се реализира присъствено, посредством видеоконференция, както и неприсъствено - посредством декларация, подписана саморъчно или с дипломиран електронен автограф. С цел улеснение на процеса по взимане на решения се планува понижаване на кворума за осъществяване на общо заседание на 51% идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност. В допълнение е уредено, че когато не е налице изискуемият кворум, общото заседание се отсрочва с един час и решението е законно, колкото и идеални елементи да са показани.

Изискването за болшинство от 51 вместо 67% идеални елементи се открива и за приемане на решение за осъществяване на главно възобновяване, за осъществяване на главен ремонт и за асимилиране на средства от фондовете на Европейския съюз, както и от държавния или общинския бюджет, или други източници на финансиране.

Законопроектът урежда също опцията за електронно поддържане на книгата на етажната благосъстоятелност, уточни текстовете за възнаграждение на заплащане за управителния и контролния съвет и основава правна опция за разкриване на самостоятелна разплащателна банкова сметка за събиране на разноските за ръководство и поддръжка, както и за асимилиране на финансиране от други източници. В допълнение се планува обвързване за възнаграждение на разноски за ръководство и поддържане и от лица, които обитават в постройката по-малко от 30 дни в границите на една календарна година, а за необитаемите независими обекти се открива обвързване към притежателите за възнаграждение на разноски в размера, който е избран за един притежател, ползвател или жител.

768 жилища са актуализирани по програмата за енергийна успеваемост през 2022 година
Въвежда се обществен електронен указател на професионалните управители управителните препоръки и сдруженията на притежателите, към Министерството на районното развиване и благоустройството.

Определят се условия към професионалните шефове, като вписването се прави след възнаграждение на такса и е изискване за практикуване на активността. Урежда се обвързване за подписване на годишна застраховка " Професионална отговорност " на професионалните шефове и се основават пълномощия, включващи, с изключение на ръководство и поддържане на общите елементи, също по този начин и посланичество пред локалните управляващи, комунални сдружения и пред други органи. Законопроектът вменява обвързване за шефа да разгласява на видно и общодостъпно място ежемесечен доклад за приходите и разноските на етажната благосъстоятелност, както и обвързване за етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет.

Проектът, импортиран от Ивайло Мирчев, цели по-голяма енергийна автономия, поощряване на потреблението на електрически коли и понижаване на административната тежест при построяването на зарядна точка в съсобствен парцел.

Предлага се приемането на решение от Общото заседание на етажната благосъстоятелност за разполагане на зарядна точка за електрически автомобили да става с болшинство повече от 50% идеални елементи от общите елементи. Предвиждат се и промени в Закона за енергетиката, които да улеснят административно съсобствениците на идеални елементи в общи пространства при построяването на точка за зареждане на електрически автомобил и при свързването с електроразпределителната мрежа.

И двата плана минаха на първо четене.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР