Депутатите се заеха с първо четене на Законопроекта за държавния

...
Депутатите се заеха с първо четене на Законопроекта за държавния
Коментари Харесай

Депутатите подхванаха Бюджет 2024

Депутатите се заеха с първо четене на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година  Макроикономическите вероятности за прогнозния интервал плануват ускорение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 3,2% през 2024 година заради повишаване, от една страна, на вложенията в стопанската система, а от друга - на вътрешното ползване. Очакванията са за много висок напредък на обществените вложения - съвсем 10 милиарда лева За 2025 година и 2026 година Брутният вътрешен продукт ще се покачва с по 3%.

Успоредно с повишаването на заетостта се чака безработицата в страната да следва непрекъсната наклонност на понижение , само че темповете на понижението да са релативно ниски. Коефициентът на безработица към края на прогнозния интервал е 3,9%.

Очакванията са инфлацията да продължи последователно да се забавя, следвайки предстоящата динамичност при интернационалните цени. Прогнозата е средногодишната инфлация да се намали до 4,8% през 2024 година, 2,8% през 2025 година и 2,2% през 2026 година Запазват се задачите на фискалната политика дефицитът за средносрочния интервал да бъде в границите на фискалните правила и ограничавания по националното и европейското законодателство, при обезпечаване на нужния финансов запас за осъществяване на разходните цели, заложени в държавната стратегия, с акцент върху обществените политики, капиталовите стратегии и промените, финансирани както от националния бюджет, по този начин и от сметките за средства от Европейски Съюз.
 Депутатите одобриха НЗОК да заплаща онколекарства на най-ниска цена Обновена
Депутатите одобриха НЗОК да заплаща онколекарства на най-ниска цена

Бюджетът на НЗОК влезе за разглеждане на второ четене

Бюджетното салдо по Консолидираната фискална стратегия е недостиг от 3,0% от Брутният вътрешен продукт за всяка година от интервала и е в границите на разпоредбите и рестриктивните мерки по Закона за обществените финанси.

Очаква се резистентен номинален растеж на приходите, включително на данъчно-осигурителните, и леко понижение на помощите от чужбина, което се дължи на стадиите на реализация на стратегиите, съфинансирани от Европейски Съюз. Като дял от Брутният вътрешен продукт общото равнище на приходите е в диапазона 36,5 - 37,0% от Брутният вътрешен продукт.

Същата наклонност се следи и при общото равнище на разноските (общо разноски и вноска в общия бюджет на ЕС), които като дял от Брутният вътрешен продукт са в диапазона 39,5 - 40,0%.

Разходите по националния бюджет са в границите на 40%-то предписание по член 28, алинея 1 от Закона за обществените финанси и през плановия интервал варират в диапазона 35,2 - 35,5% от Брутният вътрешен продукт.
 Бюджетна комисия замрази размера на майчинството през втората година
Бюджетна комисия замрази размера на майчинството през втората година

Не мина предлагането с 10% да се усилят парите на чиновниците в Национален осигурителен институт

Въз основа на допусканията за ново дългово финансиране за интервала 2024-2026 година , предопределено както за рефинансиране на падежиращ дълг, по този начин и за финансиране на плануваните дефицити по държавния бюджет и за застраховане на ликвидната позиция на фискалния запас, се планува оптималният размер на държавния дълг към края на 2024 година да не надвишава 48,0 милиарда лева (23,3% от БВП)., а в края на 2025 година и 2026 година да доближи надлежно до 56,2 милиарда лева (25,8% от БВП) и 65,6 милиарда лева (28,3% от БВП).

Минималният размер на фискалния запас към 31.12.2024 година е очакван да остане неизменен по отношение на заложения в Закона за държавния бюджет на България за 2023 година в размер на 4,5 милиарда лева През интервала 2024-2026 година данъчната политика ще е насочена към опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите.

По отношение на капиталовата политика финансовият министър Асен Василев акцентира , че за първи път в Бюджет 2024 година тя е изведена на планов принцип в приложение към законопроекта, което ще докара до цялостна бистрота на финансовата стратегия на страната - както на общинската, по този начин и на държавното управление. През годините финансовата стратегия е служила главно като буфер, като в никакъв случай не е изпълнявана в целокупност. Общо неизпълнените финансови вложения през последните 10 години са над 16 милиарда лева Според министър Василев това са средства, които е можело и е трябвало да влязат в стопанската система, защото са били обезпечени в съответните бюджети за съответните години, само че вложенията не са се случили, което от своя страна е довело и до закъснение на растежа, а отсам и до огромно закъснение на България от Румъния. До огромна степен вследствие на ненаправените вложения Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който е главният индикатор за благосъстоянието на една страна, в България е към 20% от междинното равнище на страните в Еврозоната, до момента в който в Румъния е 38%.
 Народно събрание няма да гледа бюджета без Асен Василев в зала
Народно събрание няма да гледа бюджета без Асен Василев в зала

Следващата седмица Народното събрание ще работи 5 дни

По отношение на политиката по приходите в плана на бюджет за 2024 година е отразено нарастването на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година - от 780 лева на 933 лева, като резултатите от размера на прогнозната минимална работна заплата за 2025 година и 2026 година са разчетени в показателен размер, в сходство с член 244 от Кодекса на труда.

За 2024 година е разчетено нарастване на средствата за заплати и хонорари на личния състав за изборните длъжности и за заетите в системата на правосъдната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията. Осигурени са в целогодишен размер за 2024 година и идващите години средства в следствие от направени нараствания на разноските за личен състав през 2023 година на обособени разпоредители с бюджет. За превъзмогване на диспропорциите във възнагражденията на личния състав в бюджетните организации, в това число и за увеличение на възнагражденията на личния състав за 2024 година, без структури, за които възнагражденията се дефинират по механизъм, са планувани спомагателни средства в общ размер на 375,0 млн. лева, в това число 32,0 млн. лева за общинска администрация - държавни действия, като за задачата се планува средствата да бъдат разпределяни съгласно ред и условия, избрани с акт на Министерския съвет. В рамките на избрания общ запас за увеличение на възнагражденията на личния състав за 2024 година са планувани и средства за увеличение на възнагражденията на университетския състав, в това число 39,0 млн. лева за държавните висши учебни заведения, 8,0 млн. лева за Българската академия на науките и 3,0 млн. лева за Селскостопанската академия.

Предвидено е повишаване на средствата за делегираните действия в образованието по отношение на продължение на политиката за нарастване на заплатите на педагогическите експерти за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 на 100 от междинната работна заплата за страната за да се подтиква навлизането на млади и квалифицирани педагози в системата на предучилищното и учебното обучение.
 Движение за права и свободи дават поддръжка на Асен Василев за бюджета и данъчните закони
Движение за права и свободи дават поддръжка на Асен Василев за бюджета и данъчните закони

Въпросът е обяснен - бюджетната процедура ще върви, неразбираемо с или без ГЕРБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР