Депутатите се изпокараха за размера на минималната пенсияМинималната пенсия за

...
Депутатите се изпокараха за размера на минималната пенсияМинималната пенсия за
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха за размера на минималната пенсия

Депутатите се изпокараха за размера на минималната пенсия
Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 1 януари 2019 година става 207,60 лева, а от 1 юли - 219,43 лева, одобриха депутатите с гласуваните на второ четене проби от Законопроекта за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на дебатите градусът на напрежението се увеличи откакто от Българска социалистическа партия излязоха с различно предлагането – минималната пенсия да се вдигне на 300 лева „ Това са възрастни и заболели хора, само че те са почтени българи и заслужават почтени старини “, стимулира се депутатът от левицата Филип Попов. „ 200 лв. пенсия за месец е колкото ваша отплата, господа народни представители, за един ден “, обърна се той към всички в залата.

От Българска социалистическа партия насочиха зов за поддръжка на предлагането си най-много към групата на „ Обединени патриоти “, тъй като такова нарастване бе залегнало в тяхната предизборна стратегия.

„ Крайно време е да спрете да спекулирате, тъй като когато сте в съдружен формат, няма по какъв начин да не се съобразиш с по-големия сътрудник. Всичко, което се разписа като стратегия за ръководство е резултат от продължителни и сложни договаряния. И още нещо, което никой не споделя – в случай че не беше наличието на патриотите в това ръководство, нямаше да бъдат нараснали минималните пенсии на 200 лв. “, бе отговорът на Валери Симеонов от „ Обединени патриоти “, който направи първото си изявление като народен представител. Той акцентира, че макар дребния размер на нарастването на фона на цените, от него са се възползвали над 800 хиляди души.

300 лева минимална пенсия бе и предлагането на Движение за права и свободи, което докара до поредност от взаимни обвинявания сред тях и патриотите за неизпълнени предизборни общения и упреци в популизъм.

„ Тези, които сега се назовават „ Обединени патриоти “ предлагаха 600 лв. пенсия. Тогава декларирахме, че популизмът е нездравословно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха държавно управление “, съобщи Рамадан Аталай.

Това изявление принуди Валери Симеонов да вземе думата за втори пък. От парламентарната естрада той разгласи Аталай за манипулатор и изрично отхвърли предлагането за 600 лева минимална пенсия да е участвала като предизборно заричане на патриотите.

Отношение в разногласието взеха и от ГЕРБ. „ Вие сте царе на популизма, дефицитите и банкрутите “, обърна се към опозицията Светлана Ангелова.

Догодина се резервира размерът на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии ” и фонд „ Пенсии за лицата по член 69 ” на ДОО на равнището от 2018 година Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията сред осигурителите и обезпечените лица.

За 2019 година не са контрактувани минимални осигурителни прагове.

Увеличава се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 510 лева на 560 лева Увеличава се минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева Увеличава се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 2600 лева на 3000 лева

В рамката на бюджета са заложени доходи и разноски малко на 11,7 милиарда лв.. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 милиарда лева Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 милиарда лева, а тези за обществени помощи и компенсации - над 1,6 милиарда лева

Мнозинството отхвърли предложенията на опозицията за нарастване на приходите и разноските в бюджета за пенсии и обществени помощи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР