Депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва полицейското насилие

...
Депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да разследва полицейското насилие
Коментари Харесай

След погрома на протеста срещу БФС: Шанс полицейското насилие да бъде поставено на масата

Депутатите сътвориха краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява полицейското принуждение по време на митингите против управлението на Българския футболен съюз.

„ Имаме късмет тематиката с полицейското принуждение да бъде сложена съществено на масата и да се вземат ограничения. Това е нещо, което съществува не от през днешния ден. Така беше и на 14 януари 2009 година, през 2013 година беше същото, през 2020 година беше същото. Сега още веднъж полицията споделя, че си е свършила добре работата, само че равносметката е десетки и стотици бити хора. Отрича се полицейското принуждение, само че в правосъдните актове на потърпевшите съдът признава, че има такова и е действано непозволено “, разяснява в предаването „ Тази заран “ адв. Петромир Кънчев от самодейност " Правосъдие за всеки ".

Според него би трябвало да има разграничаване сред политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, защото сега такова няма.

„ Правителствата си назначават министри, които преди този момент са били служители на реда. Няма по какъв начин той да бъде надзирател. Вижте по какъв начин е в Министерството на защитата. Министърът е гражданско лице, който следи за политиките, следи да се съблюдава законът и да има цивилен надзор. Този модел в Министерство на вътрешните работи го няма. Такава взаимност като тази сред служители на реда – на никое място няма “, акцентира той.

„ После ми обясняваха, че тъкмо поради това е била тяхната цел - да не мога да родя “

„ Ще бъде забавно комисията да зададе въпрос – кой издаде заповедта за заведението. Групово служители на реда влизат в заведението и го потрошават. Това става единствено след заповед. Вижда се, че управлението е там – основният секретар е на терен и заместник-министърът е на терен. Те са директни наблюдаващи. Те се намират наоколо до заведението. Аз не знам дали те са дали заповедта “, посочи юрист Кънчев.

„ На вътрешната инспекция не би трябвало да се разчита, тъй като в последните години не сме виждали впечатляващи резултати от контролните органи – Инспектората и Вътрешната сигурност “, уточни Емануил Йорданов, някогашен министър на вътрешните работи.

„ Очевидно е, че би трябвало да се пипа и то крепко. Тези две дирекции са на подчинението на министъра. Те не могат да проверяват дейностите на министъра, тъй като са под негово послушание. Могат да идат на кино. Народът е измислил един израз – гарван гарваново око не вади. Имаме хора от професионалния състав, които са издигани като министри, само че явно са неподготвени за всякаква политическа активност. ГЕРБ имаше двама такива. Сега имат трети “, добави Йорданов.

„ Не имам вяра да има санкции на високо равнище. Предполагам, че ще има осъдени измежду изпълнителския състав. Надявам се комисията в Народното събрание да стигне до заключения за смяна в закона или наредбата за приложимост на мощ “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР