Депутатите решиха да предоставим допълнителна военно-техническа помощ на Украйна. Решението

...
Депутатите решиха да предоставим допълнителна военно-техническа помощ на Украйна. Решението
Коментари Харесай

Парламентът реши: Пращаме 100 БТР-а на Украйна

Депутатите взеха решение да предоставим спомагателна военно-техническа помощ на Украйна. Решението мина с поддръжката на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия и Възраждане.

Става въпрос за 100-те бронетранспортьора, които са на предпазване в складовете на Министерство на вътрешните работи и не са употребени през последните към 25 години. Те се трансфораха в следващия обект за пикантен спор в пленарната зала.

Направено бе предложение съвещанието да бъде закрито, в случай че бъдат изслушани шефовете на служби, само че то бе отхвърлено.

Според вносителите на предлагането могат да са от сериозна помощ за защитата на Украйна. Става дума за бронирана техника, която украинската войска познава добре, относително елементарно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван най-малко един лекопехотен полк.

„ Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лв., а до края на годината сумата ще стане 7, което я трансформира в един от главните вложители в стопанската система ни. Но сме дарили на нея техника за едвам 20 милиона “, акцентира Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Той опроверга изказванията, че нямало да бъде обезщетена България за дарената техника. „ Още през 2022 година от Съединени американски щати е получено писмо с подготвеност за над 200 милиона $, само че незайно за какво тогава държавното управление на Румен Радев ги е отказало “, добави Мирчев.

Депутатът от ПП-ДБ се надява новият боен министър Тодор Тагарев да инициира нови диалози със Съединени американски щати по тематиката. И бе безапелационен – че формалното мнение на Министерство на вътрешните работи е, че няма потребност от тези БТР-и. „ И популярност Богу, че е по този начин, тъй като в противоположен случай вътрешното ведомство щеше да се постанова да дава отговор на други въпроси “, сподели Мирчев. Но взриви залата отляво, като подсети, че точно Украйна стои на пътя на съветския президент Владимир Путин по пътя му към България.

„ Възраждане “ няма да поддържа това предложение. Имаме включени българи в лист за очистване от украинската страна. В листата на „ Миротворец “ попада зам.-председател на Народно събрание, както и някогашен президент, само че няма реакция, разгласи водачът на партията Костадин Костадинов.

Зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев направи забележка на Костадинов да бъде по-уважителен към сътрудниците си, което стана мотив за препирня. Лидерът на „ Възраждане “ го прикани да не му „ изяжда “ от времето и да си мълчи, на което Минчев му напомни, че той ръководи съвещанието въпреки всичко.

Христо Гаджев от ГЕРБ съобщи от трибуната на Народно събрание, че имат информация, че самолети Су-25 са били изнесени на части през последната година.

Колегата му от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров му отговори, че тези самолети са били купувани по времето на ГЕРБ, а частна компания ги е продавала за баснословни суми. В момента даряваме 100 машини, без да е ясно в какво положение са. Нищо не казвате за обезщетителните покупко-продажби. Опитахте се да извършите конспирация, само че тя се върна във вашия двор, уточни той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска персонално пояснение по тематиката с износа на оръжие за Украйна. „ Търпях ви, мълчах, опровергавах, само че и започнах дейности. Има две неща в България, които са извънредно скъпи – свободата на словото и правовата страна. Криейки се зад свободата на словото лъгаха за Българска социалистическа партия, поругаваха името ми, твърдяха с неистини, с операции, със фотоси на аероплан и ви заведох каузи. Ето го резултатът – три неоправдателни присъди. Аз съм търпелива и тъй като знам какво съм правила, съм ви осъдила за клюка на първа инстанция “, разгласи тя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР