Депутатите решиха да оставят държавната охрана на главния прокурор Иван

...
Депутатите решиха да оставят държавната охрана на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Окончателно: Гешев, Десислава Радева и Борисов остават с държавна охрана

Депутатите взеха решение да оставят държавната защита на основния прокурор Иван Гешев, първата дама Десислава Радева и някогашните министър председатели и президенти след пикантен скандал в пленарната зала и прегласуване на опита за ремонт на Закона за НСО. Оказа се, че те два пъти подред не могат да прескочат бариерата от най-малко 121 гласа " за ", с цел да бъде смяната призната и по този начин, макар обидните квалификации и високото напрежение, едвам 102-а дадоха избор в зелено. 

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е минал. Таблата в залата демонстрираха, че е признат. Гласувалите бяха 100, а за кворум са нужни 121, изясни председателстващият съвещанието Росица Кирова. Тя уточни, че съгласно нея законопроектите не са признати. Същият случай се прояви още при започване на този състав на Народното събрание, когато бе гласувано проекторешението за отдръпването на Пламен Николов като претендент за министър-председател от Има Такъв Народ. Тогава стана ясно, че по устав законопроекти и проекторешение се взимат не просто с кворум, а наложително с прескачане на бариерата от 121 " за ". 

Депутати желаеха гласуването да се спре, а Кирова съобщи: „ Това, че не сте съгласни с решението и не сте си обезпечили задоволително болшинство, с цел да мине - не е моя неточност ”, обърна се към народните представители от „ ИТН ” тя.

„ Председателят на Народно събрание сега безусловно не е в час и не знае какво прави. Просто не може да разгласи нищо ”, сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. 

Мая Манолова изиска поименна инспекция, преди да се направи прегласуване по Закона. Предложение пристигна и от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която помоли ръководителя на Народно събрание за инспекция на кворума посредством регистрация с електронните устройства и по-късно да се премине към прегласуване на законопроекта.

„ Г-жо ръководител, разбирам, че в общинския съвет във Видин някой път по този начин се работи, само че тук - не ”, обърна се към Кирова Мария Капон от „ Изправи се БГ! Ние идваме! ”, която направи рецензия по отношение на поименната инспекция. 

След разногласия към парламентарната естрада стартира и поименна инспекция на народните представители, която откри 125 депутати в пленарната зала.

Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласоподаваха 102-ма депутати. Кирова разгласи, че предлагането не е признато, защото не са дали своят вот 121 души и приключи съвещанието. Това докара до ново напрежение в залата.

„ Не, няма да прекратяваш съвещанието! Защо го правиш това? Как ще да не е признато. Четете ли го този устав, или единствено това, което ви изнася ”, попита Виктория Василева.

При разногласието се намеси и Татяна Дончева от ИБГНИ, която обясни, че законопроектите могат да се одобряват единствено със 121 гласа, само че не и с по-малко.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР