Депутатите решават окончателно за пенсиите тази есен. Вчера народните представители

...
Депутатите решават окончателно за пенсиите тази есен. Вчера народните представители
Коментари Харесай

Хаосът с пенсиите: Депутатите трябва да изчистят противоречивите текстове в Бюджет 2021

Депутатите вземат решение дефинитивно за пенсиите тази есен. Вчера народните представители гласоподаваха няколко противоречащи си текста за нарастване на парите за възрастните, както и съвсем двоен скок на майчинството през втората година.

Първо те актуализираха пенсиите и подвигнаха минималния размер на 370 лева, а оптималния – 1500 лева След това одобриха и да има добавка от 120 лева всички пенсии до края на годината.

Още през вчерашния ден финансовият министър Асен Василев разгласи, че това може да заложи бомба в бюджета. Той настоя, че единствено единият вид би трябвало да остане, тъй като няма пари в държавната хазна и за двата.

И през днешния ден в коридорите несъгласията сред партиите останаха. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия демонстрираха удовлетворение от постигнатото. Но отхвърлиха да са в коалиция или в „ годеж “.

„ Стигна се до разнообразни гласувания, приемане на разнообразни размери на Коронавирус добавките за пенсионерите, само че в последна сметка българският парламент одобри 120 лева да получи до Нова година всеки пенсионер. Както и да бъдат преизчислени пенсиите, като се увеличи коефициентът от 1,2 на 1,35 за всяка прослужена година “, разяснява социалистът Георги.

Подвикванията за „ годеж “ в пленарната зала през вчерашния ден депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид дефинира за несериозни. На въпрос ще има ли коалиция сред трите партии депутатът сподели: „ Ще забележим “.

ГЕРБ нападнаха още веднъж президента, като съгласно тях той е в основата на несъгласията сред партиите. „ Внесе се една актуализация, без ясно болшинство. Зад тези над 10 часа кавги в Народното събрание стои ръката на Румен Радев. Той е архитектът на служебното държавно управление, което внесе актуализацията “, добави Десислава Атанасова.

„ Приеха се и положителни неща за българските пенсионери. Нашето предложение за 370 лева минимална пенсия беше признато. Беше призната и препоръчаната актуализация от служебния кабинет, което значи плюс 70 лева за всички пенсионери. Прие се и предлагането до Нова година за месеците октомври, ноември и декември те да получават и плюс 120 лева По този метод минималната пенсия става 490 лева “, посочи Мая Манолова от „ Изправи се БГ! Ние идваме “.

На другия полюс бяха мненията на „ ИТН “ и „ Демократична България “. „ Това, което се вижда в Народното събрание, е, че безусловно не им пука за хората с това, което направиха през вчерашния ден. Едно наддаване, маскирано под формата на грижа за пенсионерите, а в действителност се залагат едни разноски, които ги няма “, сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Мартин Димитров от Демократична България изясни, че дясното обединяване държи на трайното нарастване на пенсиите, а гласуваните през вчерашния ден спомагателни доходи за възрастните хора са подаяния. Окончателното гласоподаване на бюджета на Държавното публично обезпечаване и гледането на финансовата рамка на НЗОК ще е по-късно през днешния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР