Депутатите разрешиха на МВР да глобява с до 1000 лв.,

...
Депутатите разрешиха на МВР да глобява с до 1000 лв.,
Коментари Харесай

Каракачанов обяви шамарена война на мигрантите


Депутатите позволиха на Министерство на вътрешните работи да глобява с до 1000 лева, в случай че някой приближи граничната ограда без позволение

``
реклама

Министърът на защитата Красимир Каракачанов счита, че всеки, който види емигрант да прескача оградата по българо-турската граница, би трябвало да го върне назад. " Аз, в случай че бях там, този щях да го върна назад с два шамара ", по този начин разяснява той пред Би Ти Ви през вчерашния ден фрагменти от документалния филм на депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева за оградата по границата. Повод за гнева му бе показаното нелегално, само че бързо и елементарно прекосяване на оборудването със стълба.

Каракачанов се възмути, че трима души - Йончева, водачът й и операторът, са следили незаконното прекосяване и не са създали нищо, с цел да го спрат. " Добре, не може ли да вземе една пръчка и да го върне назад? ", попита министърът. " Те обаче го снимат и след това идват и споделят: " Ми, тя оградата не действа. Ми, добър ден! Само не виждам таблата с кафето и с локума ", разпали се министърът. Забележката на водещия, че Йончева не е Динко от Ямбол, прочул се с прогонването на мигрантите по границата, министърът парира с думите: " Като не е Динко, е естествен жител ".

Самата Йончева твърди, че се е обадила на Гранична полиция, само че е чакала над 20 минути, преди някой да дойде и да арестува незаконно миналите границата.

Каракачанов призна, че незаконни прекосявания има, само че съгласно него това е обикновено, тъй като няма стена в света, която да не може да се прескочи със стълба. Съоръжението въпреки всичко изпълнявало дилемите си, тъй като забавяло прекосяването. Военният министър призна, че част от видеонаблюдението в региона на оградата не работи, защото не се поддържа. Именно неработещите камери са измежду най-сериозните проблеми, тъй като граничните служители на реда няма по какъв начин да видят кой и по кое време се доближава, в случай че не са на място. Незаконни прекосявания в секторите, в които има армия, не се записват, изясни министърът. 

Заканата на военния министър за разпределяне на плесници бе разкритикувано от правозащитници, с които " Сега " се свърза. " Подобен тип неща аз считам, че са оттатък словото. Някои неща наподобяват на слово, само че не са ", съобщи юрист Александър Кашъмов от стратегия " Достъп до информация ".

" Аз не мога да направя сериозен коментар, тъй като ще стане трагично ", сподели юрист Михаил Екимджиев. Според него ръководещите са си разпределили функциите - ГЕРБ разиграват спектакъл за наивници с предлаганото отпадане на отминалостта за приватизационните покупко-продажби, а патриотите - спектакъл на парадокса. " Очевидно образецът, който се дава от вицепремиера, е, че в България всички правни и стопански проблеми би трябвало да се вземат решение с шамаросване. Това демонстрира какво е отношението им към правото, към върховенството на закона. Но, въпреки това, има принцип, че когато един човек може да работи единствено с чук и гвоздей, той вижда във всеки проблем единствено пирона. Така че, когато човек може да работи единствено с плесници, а не с главата си, явно това са налични за него средства ", съобщи той.

Филмът на Йончева ядоса и другия заместител на Бойко Борисов - Валери Симеонов. Според него, даже подкопана от дъждовете, оградата е потвърдила здравината си. " За мен много смешен беше фрагментът, сниман близо до Малко Търново, с голямата яма под висящия във въздуха сектор на оградата и Вие, в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата наслада и екстаз, когато, на инат на Вашите изказвания, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична целокупност и показваща своята издръжливост и резистентност ", написа той във " Facebook ". И допусна, че уволнен чиновник е подал информацията на Йончева.

" Сред водачите и жителите, които са ми помагали в това следствие, няма уволнен чиновник от Гранична полиция. Относно очевидеца, който се съгласи да даде информация във кино лентата: той е сегашен чиновник в Гранична полиция, човек с доста опит ", отговори няколко часа по-късно Йончева. 

Затягане

Глоба от 500 до 1000 лева ще грози нарушителите на разпоредбите за достъп до стратегически зони и обекти, имащи значение за националната сигурност, като оградата по българо-турската граница. Това одобриха дефинитивно през вчерашния ден депутатите с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, препоръчани от държавното управление. Ако нарушаването е " маловажно ", глобата може да бъде единствено 50 лева Не излиза наяве обаче какво се схваща под " маловажно ".

Обектите и дейностите, които са от сериозно значение за страната, са изредени в лист, формиран от Министерския съвет. През октомври т.г. кабинетът " Борисов " добави там и преградното оборудване с аргумента, че това " ще способства за запазване на неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на приключване на информация за способите и методите на запазване ".

Новата глоба беше препоръчана сред първо и второ четене на законопроекта от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В претекстовете си той изяснява, че задачата е " предварителна защита против нерегламентиран достъп на лица до обособените стратегически зони на краткотрайните възпрепятстващи уреди за реализиране на граничен надзор в граничната линия, както и застраховане на неговата защита ". 

ПРАВОМОЩИЯ

Бяха разширени и пълномощията на Гранична полиция. Нейните чиновници към този момент ще могат да правят оперативно-издирвателна активност и следствие на закононарушения на територията на цяла България. Досега можеха да работят в 30-километровата гранична зона, граничните контролно-пропускателни пунктове, интернационалните летища и пристанища, вътрешните морски води, граничните реки и други, само че не и навътре в страната. Управляващите не показаха претекстове за тази смяна, само че най-вероятно мярката е обвързвана с мигрантите, навлизащи незаконно в страната.

 

segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР