Депутатите ратифицираха на първо и второ гласуване международния договор за

...
Депутатите ратифицираха на първо и второ гласуване международния договор за
Коментари Харесай

Окончателно: НС прие договора за вторите осем F-16


Депутатите ратифицираха на първо и второ гласоподаване интернационалния контракт за Народните представители гласоподаваха със 148 гласа " за ", 41 гласа " срещу " и 9 гласа " въздържали се ". Дори и при прегласуването интернационалният контракт бе утвърден. При него законотворците гласоподаваха с 152 гласа " За ", 42 гласа " срещу " и въздържали се 7 гласа.

Искрен Митев от Политическа партия се обоснова по какъв начин е дал своя вот за контракта. Той е дал своя вот " въздържал се " не тъй като счита, че българската защита и военновъздушни сили не би трябвало да бъде подкрепена и че не би трябвало да имаме нови самолети, а тъй като по време на дебатите всеки да влиза с отворено схващане. В дебата част от сътрудниците от Българска социалистическа партия съумяха да ме убедят, че някои от клаузите в контракта могат да бъдат по-добри, сподели Митев. Той се надява на по-следващите законопроекти всички депутати да бъдат с отворено схващане и да демонстрират диалогичност.
 Румен Гечев се тревожи за кървящата рана в бюджета F-16
Румен Гечев се тревожи за кървящата рана в бюджета F-16

Плащаме си постоянно милиарди, а не получаваме нищо, съобщи Гечев

За и ще я приемете до края на деня, само че значимото е да се вслушвате и в мнението на останалите, прикани Искрен Митев останалите депутати в пленарна зала.

" Възраждане " са дали своят вот срещу ратификацията на контракта. От групировката на Костадин Костадинов съжаляват, че не са чули мнението на служебния боен министър Димитър Стоянов. Мълчанието на МО приличало на юрист Петър Петров на мълчанието на едно друго Министерство на защитата, което преди няколко години купило " единствено две гумени лодки ".

Христо Гаджев от ГЕРБ настоя ратификацията на контракта за вторите осем F-16 да мине и на второ гласоподаване в Народното събрание. Искрен Митев от Политическа партия опонира на сътрудника си, като настоя да се резервира законоустановения период сред първо и второ гласоподаване в Народното събрание. В последна сметка предлагането на Гаджев мина и народните представители одобриха контракта и на второ гласоподаване.

От своя страна военният министър Димитър Стоянов съобщи, че първите осем самолета са извънредно незадоволителни за охранение на въздушното пространство и за Еър полисинг. Ако няма втори контракт, просто ще скъсаме с 110 годишна история на българската авиация. Напът сме да го създадем, безапелационен бе Стоянов.
 И комисия утвърди вторите F-16
И комисия утвърди вторите F-16

Димитър Стоянов призна, че има закъснение по построяването на профилираната инфраструктура за изтребителите

По време на дебатите по второто гласоподаване на контракта, Александър Дунчев от Политическа партия съобщи, че депутатите несъмнено са очаквали да приказва за хартиени самолети, за дървени въглища и дървени хартии, само че Холандия да вземем за пример създали прагматичен избор. Холандците като са проучвали дали да е Грипен, Юрофатйър, Ф-35 или Ф-16 почнали да питат производителите каква ще е изгодата за холандската стопанска система.

Според него холандците не са купили Юрофайтър, тъй като са се разбрали със Съединени американски щати да има изгода и за нидерландската иконимика. Къде са нашите политици да създадат една хубава договорка с Америка като внесем Ф-16, да е в интерес на българската стопанска система, запита Дунчев.

Христо Гаджев от ГЕРБ се надява, че Политическа партия не желае да отхвърли плана за вторите осем изтребителя. В последна сметка на второ гласоподаване предлагането да се ратифицира договорът за вторите F-16 бе признато със 129 гласа " За ", 70 гласа " срещу " и без въздържали се.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР