Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев върху двата текста

...
Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев върху двата текста
Коментари Харесай

Депутатите приеха президентското вето върху част от Закона за извънредното положение

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за изключителното състояние - за глобите при разпространяване на подправени вести и за пределните цени на всички артикули. При новото разглеждане на закона народните представители отхвърлиха текстовете със 118 гласа, единствено 14 гласоподаваха „ за “ противоречивите точки, а 56 се въздържаха.

Дотук се стигна, откакто в неделя Румен Радев разгласи, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите – глобите за погрешни вести няма да важат единствено в изключителното състояние поради метода, по който са записани, с което се нарушава правото на свободно слово. А в текстовете за ограничение на спекулата няма легална формулировка за това какво са „ голословно ниско цени “ и по какъв начин се разграничават те от времето, в което няма изключително състояние. Преди гласуването в пленарната зала, депутатите поддържаха единомислещо ветото на изключително съвещание на правната комисия.

По време на дебатите в пленарна зала ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че светът е изправен пред невидима опасност и „ не е време за политиканстване “.

„ Не е най-важното кой ще направи мощно изявление. Сега е време за незабавни и решителни ограничения и целта би трябвало да бъде опазването на живота “, съобщи още Дариткова.

По думите й в този момент би трябвало да бъдем съпричастни с всички, най-много с тези, които са притихнали в очакване на пика на инфекцията - лекарите, медицинските сестри, водачите, санитарите, доброволците, служителите на реда, обществените служащи.

„ Тяхната задача е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели във всичките си дейности да се ръководим от ползите на народа, да преодолеем тяснопартийните си его и да творим решения, създаващи условия за излаз от рецесията. Затова приканвам да приемем това несъгласие, с цел да може законът да стане факт “, сподели още Дариткова.

Лидерът на Българска социалистическа партия също излезе на трибуната със слово.

„ Изправени сме пред огромно предизвикателство като народ. Постоянно се чуват апели за единение. Същевременно Законът за изключителното състояние доминира от ограничавания, рестрикции, ограничение на права ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. И добави, че заемът на доверие, даден на държавното управление, не е бил оневинен.

Според Нинова в този закон не се споделя по какъв начин ще се обезпечат най-необходимите ограничения за маски и дезинфектанти, липсва задължението за обещаните спомагателни 1000 лв. на лекарите и медицинските служащи.

„ Дайте формула по какъв начин да се оправи семейство, излязло в неплатен отпуск, в случай, че не замразявате сметките, няма обезщетение за безработица “, изиска още ръководителят на Левицата и още веднъж настоя за пакет от обществени ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР