Депутатите приеха удължаването на срока, в който за ресторантьорите и

...
Депутатите приеха удължаването на срока, в който за ресторантьорите и
Коментари Харесай

Удължават с една година намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери

Депутатите одобриха удължаването на периода, в който за ресторантьорите и хотелиетите се начислява понижено Данък добавена стойност от 9%. Намалената ставка беше въведена поради пандемията и важеше до края на тази година. След днешните измененията тя ще важи и за 2022 година

Както до момента, 9% Данък добавена стойност ще важи за ресторантьорските и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, книги, туристически услуги и фитнеси и спортни артикули.

Промените в закона за Данък добавена стойност бяха признати нощес на изключително съвещание на бюджетната комисия, а през днешния ден депутатите гласоподаваха и в зала. Предложенията за удължение на периода бяха две - Има Такъв Народ предложи понижената ставка да се ползва до анулация на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, а ГЕРБ - да важи до 31 декември 2022 година В последна сметка за краен период определено беше второто предложение на ГЕРБ, само че обхванатите от мярката браншове бяха препоръчаните от Има Такъв Народ.

"Възраждане ": З три типа артикули ДДС-то би трябвало да бъде понижено на 0% - храни от дребната потребителска кошница, книги и медикаменти. Това съобщи водачът на партията Костадин Костадинов по време на разискването на измененията.

Към този миг от партията ще внесат предложение за тези артикули ДДС-то да бъде понижено на 9%, само че в бъдеще от "Възраждане " ще упорстват да се понижи до 0%.

ГЕРБ биха подкрепили такава мярка, уточни Тома Биков. И добави, че понижено Данък добавена стойност би трябвало да важи и за аудиокнигите.

Трябва да научите правилника, от Българска социалистическа партия сме за тези промени от години, само че за разлика от вас знаем по кое време се вършат такива оферти, отвърна ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски на сътрудниците си от "Възраждане ". Вие даже не направихте предложение, а единствено ги разказахте, добави още той.

Сега единствено удължаваме периода за към този момент пониженото Данък добавена стойност, не сме в текстовете за прибавяне на нови браншове, уточни някогашната шефка на Народно събрание Ива Митева от Има Такъв Народ. И добави, че от тяхната партия попринцип също са "за " понижена ставка за храни, само че това ще се случи другата година, когато се гледат данъчните закони.

Опозицията обърна внимание, че макар значимостта на измененията, публично разискване липсваше.

Христо Гаджев от ГЕРБ и Йордан Цонев от Движение за права и свободи подчертаха, че периодите не бяха спазени, само че с цел да не бавят процеса Цонев уточни, че ще поддържат даже тази процедура данъчен закон да се одобри на две четения в границите на едно съвещание, която той дефинира като неуместна. И върна лентата обратно, когато срещу тези практики в предишното Народно заседание се оповестиха точно от Демократична България и Има Такъв Народ.

[Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ]
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За прагматизъм помоли шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански.

[Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ]
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Може ли някой да изясни на бизнеса, че попринцип би подкрепил закона, само че тъй като няма публично разискване ще забави процеса, аз не мисля, че има подобен в зала. ", сподели Каримански.

Бързат ли депутатите за ваканцията си?

Далеч от тематиката за пониженото Данък добавена стойност в залата се развихри спор бърза ли се с тези промени, с цел да излезе Народното събрание във почивка? Според Цонев такава почивка нямало, тъй като тя към този момент била анулирана, само че по този начин подложен въпросът единствено оронвал престижа на Народното събрание, защото за двата работни дни сред Коледа и Нова Година няма по какъв начин да се одобряват закони, чиято процедура даже не е отворена.

Комисията в действителност беше рисково свикана в прорез с правилника, не минаха и 24 часа от отчета на комисията до днешното съвещание, не беше дадена опция за оферти сред двете четения, обърна внимание Десислава Атанасова от ГЕРБ. Дебатът не е дали Народно събрание би работило или не, дали сме отменили ваканцията или не, господин Цонев, не сме я отменили, имаме промена в датите на ваканцията, отговори Атанасова на Цонев. Народното събрание може да анулира това и да работи, добави Атанасова.

В последна сметка при гласуването удължаването на периода на ставката беше подкрепено от всички партии и признато на две четения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР