Депутатите приеха процедурните правила за избиране на нова Централна избирателна

...
Депутатите приеха процедурните правила за избиране на нова Централна избирателна
Коментари Харесай

Как ще бъде избрана новата ЦИК

Депутатите одобриха процедурните правила за избиране на нова Централна изборна комисия със 102 гласа " за " и 1 глас " въздържал се ".
 Правната комисия отсрочи преразглеждането на праговете за преференциите, чакат президента (обновена)  Българска социалистическа партия няма да влиза в Народното събрание, потегля измежду народа из страната  Защо Българска социалистическа партия напусна Народното събрание? Ето какъв е замисълът  Българска социалистическа партия няма да се върне в Народното събрание, до момента в който не се вкара машинното гласоподаване
Мандатът на сегашната ЦИК изтича преди провеждането на изборите за Европейски парламент през месец май и беше решено да бъде определен нов състав на комисията откакто от Българска социалистическа партия настояха за това. Въпреки това, през днешния ден депутатите от левицата още веднъж отсъстваха от пленарната зала, защото преди няколко дни те обявиха, че приключват парламентарната си работа, до момента в който противоречивите ремонти в Изборния кодекс, като обезсмислянето на преференциите, не бъдат отстранени. 

Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов разяснява отсъствието на Българска социалистическа партия от залата.

" Опозицията не е в пленарната зала, въпреки тази процедура неизбежно да е обвързвана с реакциите на опозицията. Но отсъствието отразява съгласно мен отношението и задачата на обществената офанзива във връзка с процедурата за избор на нова ЦИК ", съобщи той.

Според признатите правила членовете на ЦИК ще могат да бъдат предлагани от парламентарно показаните партии и обединения, както и партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, в период от 14 дни, както и от неправителствени организации в период от 12 дни.

Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК могат да бъдат предлагани единствено от парламентарно показани партии и обединения и ще бъдат избирани от Народното събрание. Кандидатите ще се избират с гласове от повече от половината на присъстващите депутати. Изслушването на претендентите ще се излъчва онлайн, а самото гласоподаване ще се случва посредством компютъризираната система в Народното събрание.

Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове " за ". Когато това не се случи е организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове " за ". Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката.

В Народното събрание Данаил Кирилов очерта основните крайни периоди за избиране на нов състав на ЦИК:

На 5 март ще изтече срокът от 12 дни, в който българските неправителствени организации могат да вършат оферти за членове на ЦИК до народните представители и парламентарни групи.

На 7 март ще изтече срокът от 14 дни за оферти за членове на ЦИК, които се вършат от народните представители, парламентарните групи, както и партии и обединения, които имат определени евродепутати от листите си. След като документите на претендентите бъдат оповестени на уеб страницата на Народното събрание, в период не по-малък от 7 дни ще се организира чуването им на съвещание на парламентарната правна комисия, което ще се излъчва онлайн.

На 18 март ще изтечеч срокът за оферти, които се вършат от парламентарно показани партии и обединения за избор на ръководител, зам.-председатели и секретар на ЦИК, както и за оферти на президента за останалите членове. 

На 20 март  ще изтече 5-годишният мандат на настоящия състав на ЦИК, като в същия ден ще се състои и изборът на ръководител, зам.-председатели и секретар на ЦИК в Народното събрание.

Кирилов прикани процедурата по желание на нов състав на ЦИК да бъде извършена прецизно и без да се употребява като " детайл на изборната акция ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР