Депутатите приеха промените в началото на този месец с помощта

...
Депутатите приеха промените в началото на този месец с помощта
Коментари Харесай

Окончателно и въпреки президентското вето: Обнародваха в Държавен вестник промените в Изборния кодекс

Депутатите одобриха измененията при започване на този месец благодарение на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Последваха остри реакции, а от “Продължаваме Промяната ” приканиха президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията. Призивът им по-късно се трансформира в изискване да опитат да сформират държавно управление с втория мандат. След несполучливия опит на ГЕРБ и проф. Николай Габровски да излъчат държавно управление, президентът наложи несъгласие, което обаче бе преодоляно от депутатите от по този начин наречената “хартиена коалиция ” в пленарна зала. 

 

Обнародването в Държавен вестник значи, че измененията в Изборния кодекс са дефинитивни. Те плануват в секциите с над 300 гласоподаватели да се гласоподава смесено - както с машина, по този начин и с хартия. За печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани. След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

 

Тъмните стаички отпадат и ще бъдат сменени с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини. При броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите.

 

С 40 заявки ще се разкрива нова секция в чужбина.

Запазва се 15-членния състав на ЦИК, както и техническите носители, на които ще се записва резултата от машинното гласоподаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР