Депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Очаквано ГЕРБ атакува предложенията

...
Депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Очаквано ГЕРБ атакува предложенията
Коментари Харесай

Депутатите разглеждат вече 8-и час промените в Изборния кодекс

Депутатите одобриха промени в Изборния кодекс. Очаквано ГЕРБ нападна предложенията на вносителя от " ИТН " за отпадане на рестриктивните мерки за изборни секции в чужбина, разпускането на ЦИК, видеоналюдението при броенето и за оставане само на машинното гласоподаване. Депутатите удължиха работното си време до приемане дефинитивно на поправките в изборния кодекс.

Депутатите взеха решение да отпадне ограничаването за формиране на секции в чужбина като брой. Те направихга това като понижиха в действителност понижиха броя на заявките, които би трябвало да бъдат подавани, с цел да бъде формирана секция.

Остра замяна на реплики провокира изявление от Българска социалистическа партия, че останалите партии в Народното събрание с това решение обслужват ползите на Движението на права и свободи.

Дебат имаше и за назначението на ЦИК. Според ГЕРБ от " ИТН " дават повече пълномощия на президента, който скоро ще е в претендент президентска акция.

" Кого обслужва това предложение? То обслужва Движение за права и свободи. То връща Република Турция, като решителен фактор в изобнрия развой. То разрешава на Анкарта да брокер в българския парламент ", сподели депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Велизар Енчев.

" Тук няма мисъл за вас. Тук има двуличие. Най-вероятно ше видите болшинство то ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Беше неповторимо неуместно съсредоточаването все едно ще гласоподават турци, там е акцентът. Всъщност приказваме за българи по целия свят ", сподели ръководителят на " ИТН " Тошко Йорданов.

" Вие като се погледнете в огледалото, виждате нещо друго. Както ви питаха хората във Великорбиратния. Този текст към този момент беше гласуван, в случай че не сте разбрали. Вие орязахте опцията на бъгларите в чужбина да гласоподават. И това е срамно ", кяаза ръководителят на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова.

" За мен са по-важни не тези, които заплащат налози на английката кралица и на някои различен. А българите, които живеят тук и заплащат налози за нашите пенсинери ", сподели Вежди Рашиков от ПГ " ГЕРБ-СДС ".

" Когато се изговарят някои лъжи в залата, да вършиме забележка, тъй като в България няма български турци, родени в Република България ", сподели депутатът от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов.

" Вие давате повече права на президента, а аз му нямам религия, той взе страна, а вие му давате. И още по-нагло е, че той ще бъде избиран от същата ЦИК, която той ще назначи ", сподели депутаът от ПГ " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили " Александър Ненков.

" За фиксацията за президента доста сте занимателни. Знам къде ви стяга чепика, нагледно казано. Проблема е, че той, президентът, ще издаде декрет за членовете на ЦИК, които парламентарно показаните партии ще предложат. Той няма да си избира, той ще назначи тези, които ние предложим. А за Радев що не си говорите с него напряко ", сподели ръководителят на " ИТН " Тошко Йорданов.

" В Турция шяха да бъдат открити единствено 6 спомагателни секции в случай че нямаше ограничаване. Във Англия щяха да бъдат открити 53 ", сподели депутатът от " Демократична България " Манол Пейков.

" Ако в някоя африкаснак страна ядат хора, по какъв начин да гласоподават българите? Какво шще им кажцем? Ще им затворим секциите? Моля ви деръжте се отговоро по отношение на България, а не по отношение на личните си фантасмафории ", сподели Арман Бабикян от ПГ на " изправи се! Мутри вън! ".

По тематиката работиха: Десислава Маркова и Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР