Депутатите приеха проект на решение за одобряване на , представители

...
Депутатите приеха проект на решение за одобряване на , представители
Коментари Харесай

Депутатите оставиха съдбата на въглищните централи на пазара

Депутатите одобриха план на решение за одобрение на, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш Енергетика, подписано на 03.10.2023 г . Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Народните представители гласоподаваха със 133 гласа " за ", 66 гласа " срещу " и без въздържали се. В поддръжка на плана гласоподаваха ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и Движение за права и свободи, а срещу - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Възраждане.

С плана на решение се планува страната да не се намесва административно за затварянето на въглищните електроцентрали и ще остави ориста им на пазара, само че в това време ще обезпечи финансиране за поддръжка на част от тях като базови мощности, само че механизмът, парите и времето за използване още не са създадени.

От документа излиза наяве още, че е отпаднало настояването за отсрочване на либерализацията на цените на тока за бита, която би трябвало да стане от януари 2026 г . На негово място обаче е влезнало обвързване страната до март 2024 година да изследва опциите за хващане на въглеродните излъчвания, изхвърляни от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Седмата точка е за продължение на договарянията по - при предходните миньорски митинги, съглашение за съгласие за въглищния преход в районите Стара Загора, Кюстендил и Перник.
 Енергийна комисия утвърди съглашението с мините
Енергийна комисия утвърди съглашението с мините

Разбираема ли е първа точка от написаното съглашение за миньорите и депутатите?

Народното събрание, в ролята на законодателен орган разпорежда на Министерски съвет да:

Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за потенциал и пускане на процедура за поддържане нужния състав от синхронно работещи и аварийни генериращи източници, непосредствено присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), посредством законосъобразни решения, които да подсигуряват работата на модерни електропроизводствени мощности, като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход.

Министерски съвет да извърши решенията на Народното събрание посредством договаряния с представителите на Европейската комисия с присъединяване на по един представител на национално показаните синдикати бранш Енергетика по отношение на недопускане в дълготраен проект преустановяване действието или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не лимитира активността и базовите мощности на останалите оператори на горивни съоръжения, в случай че същите работят напълно на пазарен принцип в сходство с европейското и национално законодателство.
 Денков и Радев желаят да се чете с схващане против виковете
Денков и Радев желаят да се чете с схващане против виковете " Оставка "

Разговорът за съглашението на изпълнителната власт с миньорите, касаещо въглищните централи, е политизиран

Изработване на план на енергийна тактика на Република България до 2030 година с небосвод до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници редом с процеса на актуализация на Интегрирания проект енергетика и климат, защото е належащо да има сходство сред тези два стратегически документа. Това е друго решение, залегнало в гласуваното от депутатите, които изискват и бистрота на процедурите по капиталовите планове и вклочване на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове.

Създава се и комитет за наблюдаване с присъединяване на представители на обществените сътрудници, включително и районните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове.

Записано е и отпадане от Териториалните проекти на дружество за преработка на въглищните райони. Предвижда се страната да изследва и опцията за хващане, преправка и предпазване на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД.

Социалните сътрудници се съгласиха да продължат договарянията по плана за съглашение от 19.09.2023 година
 Един слон в енергетиката заклати лодката на „ некоалицията “ Обновена
Един слон в енергетиката заклати лодката на „ некоалицията “

Борисов и Пеевски нарочиха енергийния министър Румен Радев поради " Да не се вършим, че няма слон в стаята "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР