Депутатите приеха облагане с данък от 15% за големите международни

...
Депутатите приеха облагане с данък от 15% за големите международни
Коментари Харесай

Окончателно: 15% данък за големите компании, но с облекчения

Депутатите одобриха облагане с налог от 15% за огромните интернационалните и национални компании, само че с опция за данъчни облекчения, оповестява financialtribune.bg.

„ 15% налог се вкарва за корпорации по инструкция на Европейски Съюз. С по този начин направените промени от Делян Добрев ние съблюдаваме регламента на Европейски Съюз, като в това време вкарваме и изключение “, уточни финансовият министър Асен Василев по време на дебатите по време на второто четене на преминете в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че новият вид, който предлага сътрудника му ГЕРБ/СДС Делян Добрв би трябвало да бъде подсилен. 

„ 10 дни от ПП/ДБ ни обясняваха какъв брой е неприятно. Сега ни изясняват, че би трябвало да се промени “, уточни Цончо Ганев от „ Възраждане “ по време на разискването на предлагането.   

„ Движение за права и свободи е срещу всевъзможни нараствания на данъчните ставки на България, без значение дали идват по линия на Екологичен потенциал, Европейска комисия или Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Защото ние поредно следваме тази политика, да не се подвигат налозите, тъй като това е съответната политика на бизнеса. Казах го и на задграничния бизнес, които с право желаеха въпросните изключения от налога и споделиха, че са пристигнали тук точно поради 10% ставка. Основна заслуга по тази причина има Движение за права и свободи по време на тройната коалиция, като ние отстояваме тази позиция до през днешния ден “, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ Защо да не гласуваме срещу напълно това нещо. Тази инструкция дава период от 9 години, за какво се натискаме в шамарите, това е безусловно безсмислено сега, следващото претягане, както ще вдигнем и тока през 2026 без никой да ни е натискал. Истината е, че Асен Василев подвига налога, с цел да събира пари “, разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Финансовият министър Асен Василев го отвърна и съобщи, че 9 години е преходния интервал.

„ Ако погледнете ще видите, че влиза в действие през 2025 година и го вършим в периода, който е даден “, съобщи той.

„ Данъчната синхронизация не е в полза на българската стопанска система, никой не я поддържа само че все пак стигнахме до 15% ставка, а редица други европейски страни остават с по-ниска ставка, като Сърбия и други страни към нас също са с по-ниска такава. До тази заран бяхме подготвени да подкрепим позицията на КРИБ. Естония, Литва, Латвия и Словакия не са въвели данъчната синхронизация, това което ме учуди, че не е допустимо да има изключения, това салто мортале което МФ направи е просто смайващо, само че щом може да се направи изключение ние ще го подкрепим “, разяснява Дренчев от „ Възраждане “.

Делян Добрев се обърна към Дренчев: „ Вие сте срещу увеличението на налозите само че вашата група не поддържа моето предложение които са по инструкция, едната част да се приспадат 10% от платените заплати, а втората да се приспадат 8% от активите. вие имахте опция като сте срещу повдигането на налозите за бизнеса можехте да го подкрепите, тъй като в случай че цялата група на Движение за права и свободи гласуваше " за ", вие също, това предложение можеше да мине “.

Предложението беше подложено на гласувано и подкрепено от 114 депутати. Против гласоподаваха 29 народни представители. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР