Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда,

...
Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда,
Коментари Харесай

Решено: Минималната работна заплата става 50% от средната за страната

Депутатите одобриха на второ четене поправките в Кодекса на труда, с които от следващата година минималната работна заплата ще бъде 50% от междинната брутна работна заплата за страната, заяви кореспондент на Агенция " Фокус “ . Решението беше взето със 159 гласа " за " и 44 " въздържал се ", като нарастването влиза в действие от 2024 година.

Тя ще се пресмята за интервал от една година. Включват последните две тримесечия на миналата и първите две тримесечия на настоящата година, като тя би трябвало да е в размер не по-малко от 50 % от междинната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Основните разногласия към законопроекта бяха свързани с това от по кое време да влезе в действие, както и какъв да бъде интервалът, върху който да се пресмята минималната работна заплата. От ГЕРБ и " Демократична България " предложиха измененията да влязат в действие от 2024 година, а от Българска социалистическа партия и " Възраждане " упорстваха това да се случи още от юли месец тази година, само че предлагането им не бе признато.

Законът влиза в действие 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата стартира от 1 септември нататък и влиза в действие от 2024 година

За установяване на равнищата на МРЗ депутатите дебатираха повече от час.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР