Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

ТЕЛК решенията ще важат, докато не се мине през комисия

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е импортиран от някогашния обществен министър и сегашен народен представител от парламентарната група на обединението ГЕРБ/СДС Деница Сачева и група народни представители.

Народните представители гласоподаваха 185 гласа " за ", без срещу и 1 глас " въздържал се ". При прегласуване, поискано от парламентарната група на ГЕРБ/СДС резултатът бе подобен - законопроектът бе признат единомислещо със 184 гласа " за ", без нито един глас " срещу " и " въздържал се ".

Съгласно претекстовете на законопроекта, той е в отговор на проблемите, подбудени от забавянето на решенията на органите на здравната експертиза и невъзможността засегнатите жители да упражняват правата си не по тяхна виновност. Голям е и броят на жалбите от ощетени хора с увреждания заради изтекли периоди на техните решения на ТЕЛК и значително закъснение от приблизително 6 месеца. Предлага се решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората с увреждания на комисия, с цел да запазят правата си и да не връщат пари.

Вчера на протест пред Министерски съвет се събраха хора с увреждания и техни близки поради забавянето, което ги оставя без никаква финансова помощ.

С оферти план на промени се обезпечава опция за решение на проблемите, като хората с увреждания имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания за интервала до произнасянето на органите на здравната експертиза. Предвидено е хората с увреждания да не бъдат държани виновни за забавянето на способените органи и да не връщат получените средства даже при следваща смяна на типа и степента на увреждане.

Констатациите са, че с дребни изключения, регламентираните периоди за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се съблюдават. В забележителен брой случаи забавянията са фрапантни, достигащи и до една година от подаване на документите. Нормативно избраният 3-месечен период за изговаряне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при неналичието на съответна финансова поддръжка през този интервал, също е прекомерно дълъг и е причина за нарушение на правата жителите, които за времето до постановяване на експертното решение са лишени от опцията да употребяват свои права на хора с увреждания.

В подтекста на дебатите по законопроекта бившият обществен министър Георги Гьоков съобщи, че Българска социалистическа партия ще поддържа законопроекта на първо гласоподаване. По думите му законопроектът удовлетворява единствено част от хората с увреждания. Има два метода към хората с увреждания - медицински и обществен. Крайно време е, когато става въпрос за хората с увреждания, да не се подхожда популистки и вниманието да не бъде ориентирано към самото увреждане, а към резултатите и ресурсите на индивида, настоя Гьоков.

Движение за права и свободи също заявиха, че ще поддържат законопроекта на първо гласоподаване, като си резервират правото да създадат промени сред първо и второ четене.

Елисавета Белобрадова от " Демократична България " добави, че от групировката също ще поддържат законопроекта. Промените в Закона за хората с уврежданията са нужни. Няма по какъв начин да се проведат промени с кръпки в здравното и общественото законодателство, уточни Белобрадова. ТЕЛК системата не просто би трябвало да бъде ревизирана, а би трябвало да се случи с огромен публичен спор и разбор. Трябва постоянен парламент и държавно управление, което не е популистки метод, посочи тя.

Прекалено доста неща зависят от системата на ТЕЛК, с цел да си позволим кръпки, посочи Белобрадова и добави, че когато хората с увреждания нямат ТЕЛК, нямат право на полагащите им се приходи. Демократична България поддържат изцяло протестиращите хора с увреждания.

Искрен Арабаджиев от Политическа партия съобщи, че от групировката на Кирил Петков и Асен Василев също ще поддържат законопроекта. Не могат да се вземат решение проблемите в опазването на здравето на кръпки и на парче през законите. В системата на ТЕЛК има доста насъбрани проблеми освен с чакането хората да получат тяхната оценка, акцентира Арабаджиев.

" Истината е, че системата на ТЕЛК не дава съответни критерии и информация по какъв начин от МТСП може да помогне хората. Можем, откакто приемем законопроекта на второ четене, да се формулира една полемика с всички партии и с отрасловите министерства да помислят по какъв начин може да се възстановява обстановката и помощта, която получават хората с увреждания ", изясни Арабаджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР