Депутатите приеха на първо четене ЗИД на Закона за водите.

...
Депутатите приеха на първо четене ЗИД на Закона за водите.
Коментари Харесай

Законът за водите предвижда, да не се плаща такса замърсяване за аквакултури

Депутатите одобриха на първо четене ЗИД на Закона за водите . Със законопроекта се предлага да не се заплаща такса за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в уреди, в това число при биологично развъждане, както и такса за водовземане от воден обект за аквакултури и обвързваните с тях действия.

Съответно се предлага да отпадне задължението за монтиране на измервателни устройства , които регистрират размера на отнетата вода, при водовземане от лекомислен воден обект за аквакултури и обвързваните с тях действия, когато водите се връщат в първичния водоизточник или в неговия водосбор. За лишен при водовземането размер на водата, ще се смята размерът, посочен в издаденото позволение .
 Предупреждават за рискови промени в Закона за водите
Предупреждават за рискови промени в Закона за водите

Според Тома Белев би трябвало да се тормозим и за водата, която пием

Министерството на земеделието, храните и горите поддържа по принцип законопроекта. Счита, че направените оферти са обосновани, че тяхното приемане ще разреши по-ефективно осъществяване на политиката в региона на аквакултурите и ще отстрани една сериозна финансова и административна тежест върху дребните рибопроизводители , които са към 80 % от общо записаните.

От Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури означават, че в редица европейски и прилежащи страни не се заплаща за потреблението на вода за аквакултурна активност.

По законопроекта е постъпило мнение на Сдружение " Балканка ", в което се възразява против приемането на измененията , защото по метода, по който са препоръчани, те опонират на националното и на европейското законодателство .

Според тях, таксите за замърсяване следва да бъдат диференцирани според от равнището на замърсяване при другите типове произвеждане на риба, защото е неприемливо всички производители да бъдат освободени от тяхното възнаграждение.

Считат, че освобождението на рибопроизводителите от такса за водовземане и отпадането на тяхното обвързване да инсталират измервателни устройства би довело до безкрайно и безотговорно прилагане на водата, несъобразено с разполагаемите водни запаси.

Напомнят, че водите на реките са обществена държавна благосъстоятелност и за тяхното прилагане следва да се заплаща . Освен това, по този метод един кръг икономически субекти ще бъдат сложени в привилегировано състояние по отношение на останалите ползватели на водни запаси, което съставлява нерегламентирана държавна помощ .

Левицата е срещу отпадането на таксата . Червените желаят равнопоставеност на всички в сектора .

Според Десислава Танева от ГЕРБ точно с промените законопроектът създавал равнопоставеност на рибопроизводителите . Правилото замърсителят заплаща остава и заплаща този, който замърсява, акцентира тя.
 ГЕРБ оферират арест на бракониерите
ГЕРБ оферират арест на бракониерите

Бракониерите към този момент ще подлежат на строги наказания пред съда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР