Депутатите приеха на първо четене законопроект за компенсиране на разходите

...
Депутатите приеха на първо четене законопроект за компенсиране на разходите
Коментари Харесай

На първо четене: Въведоха механизъм за компенсации на цените на горивата

Депутатите одобриха на първо четене законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива, препоръчан от Делян Добрев (ПГ ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

В поддръжка гласоподаваха 166 народни представители, шестима бяха срещу, а 42-ма се въздържаха.

С него се вкарва резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива, защото те са един от моторите на инфлацията в страната. В претекстовете си вносителите показват, че рафинерията в България „ Лукойл Нефтохим Бургас “ преработва най-вече съветски петрол вид „ Уралс “. Със започване на войната в Украйна и налагането на глобите за комерсиалните покупко-продажби с съветски петрол, цената на сорта е поевтиняла доста по отношение на петрол вид „ Брент “. 

Необходимо е да се вземат ограничения, с цел да може евтиният съветски нефт да се трансформира в евтини горива за потребителите, считат вносителите и оферират да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол.

Вноската ще се набира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и приходите от нея ще се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските. Набраните средства от вноската се планува да се трансферират в Национална агенция за приходите и да бъде удължен сегашният ред на компенсиране на потребителите.

Законопроектът цели да резервира и конкурентоспособността за бизнеса и покупателната дарба на жителите. 

Радослав Рибарски („ Продължаваме Промяната “) разяснява, че е пристигнал „ часът на истината за прословутото левче “, за което приказва ГЕРБ. Според него предлагането опонира на Конституцията, тъй като води до нелоялна конкуренция, както и на Договора за действие на Европейски Съюз и може да се преглежда като държавна помощ. При самото разискване в комисията по енергетика бе изразено безпокойство, че изкуственото завишаване на цената на суровината с тъй наречените вноска ще докара до нарастване на крайната цена за потребителите, сподели Рибарски. По думите му единствената работеща все още форма на компенсиране си остават въведените от постоянния кабинет 25 ст. на литър гориво.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) означи, че има надвзети суми от потребителите, икономически или нестопански, и задачата е да ги върнат. Тя изясни, че механизмът не засяга съответно нито една компания, а третира равно всички, които внасят съветския недопечен нефт. 

Делян Добрев изясни, че самите „ Лукойл “ са си признали за левчето. По думите му са заявили, че следващата година ще платят 700 млн. налог, което значи, че ще създадат 2 милиарда 100 млн. Добрев уточни, че продават 2 милиарда литра гориво в България и разграничена облагата на продаденото количество прави един лев на литър. 

От „ Българска социалистическа партия за България “ няма да подкрепим законопроекта, не тъй като има коалиция „ Лукойл “, а просто обстоятелствата са напълно ясни - задоволително е да погледнем мнението на Министерството на финансите, разяснява Драгомир Стойнев („ Българска социалистическа партия за България “). Той цитира текста, съгласно който вноската може да се преглежда като форма на държавна помощ, както и има три абзаца, които остро подлагат на критика тази мярка, тъй като води до нелоялна конкуренция. Стойнев добави, че съгласно мнението на МФ предлаганата вноска би могла да бъде счетена от Европейска комисия като скрита форма на вносно мито, заради което е належащо да бъде съветвана с комисията. 

Ако бяхте прочели цялото мнение, щяхте да видите, че МФ споделя, че мярката за 25 ст. има същия недостатък, сподели Делян Добрев. Кое е по-добре: да компенсираме с 25 ст. или 1 лева в случай, че и двете имат едни и същи проблеми, попита депутатът.

Добрев изясни, че в случай че одобряват законопроекта на второ четене в средата на януари, февруари ще се събират първите вноски и от първи март могат да стартират да се разходват средствата. 

Движение за права и свободи няма по какъв начин да не подкрепим закон за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива , съобщи Рамадан Аталай (ДПС). Според него мнението на Министерството на финансите е отвод от търсене на метод по какъв начин да се намерят методики, с цел да може да се съберат тези средства във фонда. Той изясни, че ще поддържат законопроекта, само че ще създадат оферти сред първо и второ четене. 

Евроатлантическото болшинство от шест партии в този парламент сега се пробва да работи срещу европейските наставления, оферират се законопроекти, които им опонират, разяснява Цончо Ганев („ Възраждане “). 

За да няма спекулации - ще гласуваме „ за “ законопроекта, уточни Мартин Димитров („ Демократична България “). Според него най-големият въпрос е кой печели от това, че България продължава да внася по-евтин съветски нефт. По думите му изгодата не е досега за българските консуматори. 

Георги Самандов („ Български напредък “) сподели, че от обединението считат, че самодейността е вярна. Той означи, че в това време за следващата година ще бъдат платени към 400 млн. лв. обезщетения за електрическа сила на „ Лукойл “.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР