Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността
Коментари Харесай

На първо четене: Земите от държавния фонд ще се отдават под наем чрез търг

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, свързани с отдаването чартърен на аграрни земи от държавния аграрен фонд посредством търг. Законопроектът е импортиран от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и беше подсилен с единогласие.

Със законопроекта се предлага аграрни земи от държавния аграрен фонд да се отдават чартърен или аренда посредством търг на локални физически и юридически лица и кооперации, регистрирани на територията на общината по местоположение на парцелите. В претекстовете се показва, че търговете ще са на две тръжни сесии, като на първата ще могат да вземат участие аграрни производители, отглеждали през предходните три години зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури, и сертифицирани биологични производители. Размерът на площите, за които ще могат да аплайват и да подписват контракти, ще може да бъде до този на към този момент употребяваните за предходните години, само че не повече от 300 декара. На втората тръжна сесия ще могат да вземат участие и останалите аграрни производители, разрастващи активност на територията на общината, написа още в отчета.

Предлага се смяна на изискванията и реда за отдаване чартърен без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския аграрен фонд на притежатели или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни. Имотите ще се разпределят съгласно броя и типа на животните, според от притежаваните или употребени на правно съображение пасища, мери и ливади

Записано е, че ползвателите на аграрни земи ще са длъжни в период до 30 юни да показват в общинската работа по земеделие копие от договорите за прилагане на аграрни земи, с които ще вземат участие в съглашението за основаване на масиви за прилагане.

По време на разискванията Драгомир Петров „ ИТН “ (ИТН) сподели, че ще поддържат този закон, който по думите му дори е леко просрочен, само че посочи, че не са съгласни с намаляването на периода за обявление на правните учредения.

Даниела Божинова (ПП-ДБ) разясни, че има реализирано схващане срокът да не бъде съкратен, а да остане същият (31 юли). От „ Възраждане “ също обявиха, че поддържат промените.

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене да бъде понижен на пет дни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР