Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за професионалното обучение и образование. Законопроектът беше гласуван със 119 гласа „ за “, без гласове „ срещу “ и с 33 – „ въздържал се “.

В отчета на Комисията по икономическа политика и нововъведения се показва, че със законопроекта се планува правене на нов лист на специалностите за професионално обучение и образование, по който ще се реализира образование по широкоспектърни специалности и се обезпечава качество на професионалното обучение и образование.

В отчета се споделя, че с измененията се дефинират ясно детайлите и наличието на държавния учебен стандарт за придобиване на подготовка по специалности и се улеснява валидирането на професионални познания, умения и компетентности посредством рационализиране на законовите условия.

Промените плануват въвеждане на компетентности, свързани с опазването на околната среда и с потреблението на осведомителните технологии; разширение на опциите за професионално образование посредством въвеждането на образование от разстояние в електронна среда за навършили 16 години; понижаване на административната тежест при лицензионните и регистрационните процедури; усъвършенстване на работата на Националната организация за професионално обучение и образование посредством обезпечаване на междурегистров продан, основаване на по-благоприятни условия за реализиране на активността на центровете за професионално обучение.

В полемиката от „ за България “ подчертаха, че приемането на законопроекта не би трябвало да бъде обосновано с официално условие по Плана за възобновяване и резистентност, а с действителните потребности на българската стопанска система. 

Този законопроект третира съответни проблеми и ги взема решение съгласно нашите благоприятни условия. Това са належащи промени за синхронизиране на нашето законодателство, съобщи Ирена Анастасова от. Тя акцентира, че огромният проблем за качеството на професионалното обучение остава.

Андрей Чорбанов от „ “ съобщи, че е песимистичен във връзка с измененията. Аз съм песимистичен до каква степен законът ще помогне за облекчаване на потребностите на страната със съответните професионални фрагменти. Това няма да позволи въпроса с неналичието на професионални фрагменти в страната, добави депутатът. 

Ивайло Папов от „ “ попита за какво законопроектът е продуциран от Плана за възобновяване и резистентност. Той означи, че се понижава броят на специалностите, след което уточни, че половината от тях звучат неуместно – ние учим хора „ за шеф на водопад “. Той съобщи, че парламентарната група на „ “ няма да поддържа законопроекта, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР