Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местното

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местното
Коментари Харесай

НС реши: Заседания на общинския съвет задължително ще се излъчват на живо

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Според тях откритите съвещания на общинския съвет би трябвало да се излъчват онлайн на интернет страницата на общината.

Промените плануват още общините да основат и поддържат обществен указател на питанията към кмета от общински съветници и отговорите към тях.

Предложенията провокираха терзания в Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - до каква степен ще натежи финансово това решение на общините.

" Възраждане " считат, че предложенията в законопроекта са положителни макар че идват от политическия им конкурент. Вносителите от ПП-ДБ обявиха подготвеност да отдръпват предлагането си решенията на общинския съвет, взети в открити съвещания да се одобряват с поименно гласоподаване.

" Повишаване на прозрачността в българските общини. На значително места царува феодализация, а хората не знаят по какъв начин са дали своят вот общинските съветници. Доверието в Народното събрание е ниско, тъй като всичко е транспарантно, излъчва се онлайн съвещанието. Ако една община не може да направи онлайн лъчение, то би трябвало да преосмислим би трябвало ли да съществува тя като независима административна единица. Все още в България има общински препоръки без система за гласоподаване ", съобщи Йордан Иванов от ПП-ДБ.

" Никъде не чух от вносителите да кажат натоварваме ли финансово българските общини. Ще приемем промени, които изискват финансови задължения, а не си дават сметка от къде ще дойдат парите. Това щяло да коства на страната 30 милиона лв., ами не е малко за всички общини. Ние от Българска социалистическа партия ще се въздържим. Не сме срещу прозрачността ", добави Манол Генов от Българска социалистическа партия.

" Няма да докара до финансово натоварване една сесия да се излъчва онлайн. Оттегляме предложенията за закупуване на система за гласоподаване, с цел да не натоварваме общините ", добави Йордан Иванов.

" За да подкрепим този законопроект, би трябвало да се изчистят няколко елементи. Ние сме за бистрота в общините. Това, което се предлага обаче няма да способства до такава бистрота, каквато ни се желае на всички. Националното съдружие на общините е отбелязало, че всичко това е заложено. Смятаме, че повече от 175 общини нямат да имат опция за финансиране за тези онлайн предавания. Вие в случай че сред първо и второ четене си оттеглите тези оферти, ние ще ви подкрепим и ще създадем и наши оферти, с цел да им се дадат периоди на общините за такива вложения. Има общини, където освен нямат интернет, а и телефон ", съобщи Танер Али от Движение за права и свободи.

" Прозрачност би трябвало да има, това предложение е положително. А по отношение на аргумента, че това ще коства доста пари - във Варна беше въведено електронно гласоподаване с таблети. Сумата беше към 16-20 000 лв.. Така че и този мотив отпада. Ние ще подкрепим това предложение - то идва от нашите съперници, само че положителните хрумвания нямат цвят и принадлежност.

Трогателно е да виждам единогласие сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ", разяснява водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Колко общини е управлявало " Възраждане "? Кметовете на Движение за права и свободи са едни от най-успешните ", отговори Танер Али от Движение за права и свободи.

" Хората са доста добре осведомени в общините - в случай че се влюбиш там, те към този момент знаят в кой. Вие ни сложихте в един кюп с Движение за права и свободи, само че и Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи знаят обстановката в общините ", акцентира Манол Генов от Българска социалистическа партия.

" Общините, които се управляват от Движение за права и свободи, са на последно място в социално-икономически аспект. Местата, на които ние вървим, са места, на които и вие не ходите. Ако някой организира тирада на омразата - това сте вие от Движение за права и свободи - вие противопоставяте елементи от народа. Уядохте се и като отивате на място с лъскавите коли, това не се харесва на хората. Чукнете в антикорупционната информация Google и вижте какъв брой общински съветници имаме. Имаме и община, която управляваме ", означи Костадин Костадинов.

" Ще подкрепим този законопроект с условностите. Адмирации за вносителите, които ще отдръпват своето предложение за поименното гласоподаване ", съобщи Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

" Ако страната задели пари в бюджета, да това може да стане. От 265 общини какъв брой могат да си го разрешат и какъв брой не може да си го разрешат. Има ли някой в залата, който да не знае за свързаността и проблемите с лечебните заведения в дребните общини? ", добави Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

" Аз съм изтощен по какъв начин някой изяснява, че нещо не може да стане в тази страна ", добави Йордан Иванов от ПП-ДБ.

" За хората с телефони без копчета - има и безвъзмездни приложения за гласоподаване ", разяснява Костадин Костадинов, " Възраждане ".

" Публичната служба на кмета няма по какъв начин да се реализира в този момент публичността ", сподели още Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР