Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за разследване

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за следствие, импортирани от Министерския съвет.

Приемането на законопроекта ще разреши на български правосъдни органи да уточняват издаването и осъществяването на европейски заповеди за следствие като инструмент на правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси, се показва в претекстовете. Промените произтичат от нуждата да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз от 11 ноември 2021 година и решение на Съда на Европейския Съюз от 16 декември 2021 г. 

Според тълкуването на съда в българското законодателство липсват механизми, посредством които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата страна материалноправните учредения за издаването на Европейска заповед за следствие, а по този начин също законосъобразността и нуждата от осъществяваните дейности за събиране на доказателства, както и да желаят уместно обезщетение, ако тези дейности са били разпоредени или изпълнени нелегално. 

Изисква се и прецизиране на разпределението на компетентността сред органите, които могат да вземат решение по отношение на издаването на Европейска заповед за следствие в досъдебното произвеждане, което да подхожда на компетентността им съгласно националното законодателство да позволяват или да разпореждат дейности по събиране на доказателства в тази фаза на наказателния развой.

С препоръчаните промени ще бъде преодоляна практическата неспособност български правосъдни органи да издават или извършват Европейска заповед за следствие като инструмент на правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси, което се основава на правилото на взаимно признание на присъдите и правосъдните решения.

С предлаганите допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за отговорността на страната и общините за вреди ще се подсигурява, че към процесуално-следствените дейности, посочени в европейски заповеди за следствие, по силата на субсидиарното приложение на Наказателно-процесуален кодекс ще се ползват правни средства за отбрана, равностойни на плануваните при подобен народен случай, осведоми Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР