Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в Закона за ДДС на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), с които се вкарва мярката получателят по доставка да не заплаща цената на същата, когато доставчикът не издаде касова записка.

Това стана с гласувания на първо четене законопроект за промени и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха  гласувани със 102 гласа „ за “, 43 – „ срещу “ и 21 – „ въздържал се “. С гласуваните на първо четене текстове се резервира нулевата ставка Данък добавена стойност за самун и брашно и понижената 9-процентна ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите, оповестява Българска телеграфна агенция.  

Разпоредбите плануват удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, и удължение до 31 декември 2024 година на периода за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги. В отчета на водещата Комисия по бюджет и финанси се показва, че с текстовете се вкарва нов предел за регистрация в размер на 166 000 лева, с което се цели основаването на актуален и банален режим за дребните предприятия в сходство с инструкция на Европейския съюз. 

Въвежда се обвързване за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се ръководят от програмен продукт, за тази активност в обекта да употребяват единствено програмен продукт, включен в листата в обществения електронен лист на софтуерите за ръководство на продажби в комерсиалните обекти на Национална агенция за приходите и да ползват реда и условията към лицата, избрали да употребяват програмен продукт, избран с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР