Депутатите приеха на първо четене предложенията на ГЕРБ и БСП

...
Депутатите приеха на първо четене предложенията на ГЕРБ и БСП
Коментари Харесай

Приеха законодателни промени заради проблемите с отпадъците

Депутатите одобриха на първо четене предложенията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Закона за ръководство на отпадъците.
Пред Народното събрание бяха сложени два законопроекта за промени в Закона за ръководство на отпадъците, като и двата бяха признати единомислещо от народните представители.
Единият е импортиран от Ивелина Василева и група народни представители от ГЕРБ. С оферти законопроект се предлага
От ГЕРБ оферират
Другият законопроект е импортиран от Манол Генов и група народни представители от ПГ на Българска социалистическа партия. Законопроектът цели уеднаквяване на правния режим за дейностите с всички типове боклуци, понижаване на сивия бранш в сектора, както и повишение на контрола и следенето на потоците боклуци.
Предложени са 3 съществени промени:
Дебати
Предложенията за промени в Закона за ръководство на отпадъците на Българска социалистическа партия произлизат от законодателните пропуски и нарушаванията и неналичието на надзор, уточни вносителят от ляво Маноил Генов .
Всички бяхме очевидци на това какви нарушавания и неналичието на надзор, която не се упражняваше от районните инспекции по околна среда и води. Станахме очевидци на медийни репортажи, прокурори търсят компании с по 2 лева уставен капитал, пък не могат да намерят от кое място са отпадъците, какви са тези.
Затова ние предлагам е въвеждане на банкови гаранции за всички участници в този развой. Анализът за въвеждане на банкови гаранции на изкупуването на черни и светли метали от 2012 година демонстрират, че сивият бранш извънредно се е свил за 6-7 години, само че свивайки сивия бранш в изкупуването на черни метали, той отива към другите типове боклуци. Въвеждането на банкови гаранции за всички субекти, участващи в този развой, оператори, търговци, производители, ще докара до изсветляване на бранша, до съществени гаранции за надзор върху него. Освен това една компания с 2 лева уставен капитал я глобяват с 5000 лева Почва Регионална инспекция за опазване на околната среда да я търси да й връчи наказателно разпореждане, само че тя е неплатежоспособна., които са издадени в тази ситуация от способените органи ", посочи Манол Генов, представен от Фокус.
Той уточни, че друга част от предлагането на Българска социалистическа партия е обвързвано с видеонаблюдението на всички площадки, където се третират, съхраняват и създават боклуци. " Пак идентичен юридически режим за всички , тъй като това видеонаблюдение съществува на площадките при търговия с черни и цветни метали, съществува и при третирането, съхраняването, депонирането на битови боклуци ", депутатът от левицата.
Народният представител срещна с претекстовете за унищожаване на облагането с финален налог, удържан при източника, върху приходите от продажба или подмяна на боклуци.
Този доклад е, че не се извършва бюджетът на страната заради ред аргументи сега и приходите са много доста надолу, малко е мъчно да се приказва по този въпрос.
" Анализът демонстрира, че преди 6 години от този тип налог са събрани 22 млн. лева За 2018 година са събрани малко под 5 млн. Това е 450 % рухване размера на налога, който се събира от републиканския бюджет. Това води в допълнение при стопанските субекти, които се занимават с тази активност към административни неприсъщи разноски за тях: осчетоводяване, удържане, превеждане. Искам да подчертая отново, че в действителност този налог е нищожен на база на това, което се събира и което се е събирало преди години. Такъв налог, който се събира при източника, опонира на европейското данъчно законодателство. Тези наши оферти както чухте от отчета, бяха подкрепени единомислещо от целия състав на Комисията по околна среда и води. Надявам се да бъде в комисия при второ четене. Ще забележим съответните оферти, които постъпят ", сподели още Манол Генов.
Мотивите на ГЕРБ
Основната цел на законопроекта, който подготвихме дружно с сътрудниците от ПГ на ГЕРБ е да дадем цялостни гаранции, че обществото е осведомено за всички действия, свързани с ръководството на отпадъците, съобщи вносителят Ивелина Василева.
Председателят на Комисията по околна среда регистрира,че в националното ни законодателство е заложено поддържането на редица регистри в обществен формат, с цел да може способените органи и обществото да имат достъп до информацията.
Тъй като някой поясняват неналичието на категорично оказване в закона, че регистърът би трябвало да е обществен, то той не е разполагаем на страницата на способените институции. Ние не считаме, че е по този начин. Ние считаме, че този указател би трябвало да бъде достъп за всички институции и граждани`, уточни тя.
Според нея по този начин се обезпечава цялостна сигурност, че няма нищо скрито, прикрито и че информацията, която е показана подхожда на действителното положение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР